.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.09.2020 08:23

Коментари 0 / Видяна 340

Парламентът ще разгледа предложението за 12 лв. минимален размер на паричното обезщетение за безработица

Още по темата: Борисов: Разделението не е успешна формула в политиката Минималното обезщетение за безработица става 12 лв. на ден БСП и ДПС поискаха оставката на Цвета Караянчева Парламентът ще продължи работа по второто четене на Изборния кодекс ДПС няма да се регистрира в пленарна зала заради Изборния кодекс Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Изборния кодекс 66-и ден на антиправителствени протести в София Подготвят Велико народно въстание 3 Поредна вечер на недоволство в София Протестите - ден 65: Поредна вечер на недоволство

Парламентът ще разгледа предложението за 12 лв. минимален размер на паричното обезщетение за безработица. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

 

Предложението е заложено в актуализацията на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г., която ще бъде разгледана на първо четене.

 

Досега паричното обезщетение бе 9.00 лв. Предвидено е увеличението да влезе в сила от 1 октомври 2020 до 31 декември 2020 г.

 

Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 12 000,0 хил. лв., т.е. около 4 000,0 хил. лв. на месец.

 

Промените са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия.

 

Депутатите ще се занимаят и с проекта на допълнение на Закона за бюджета на НЗОК. С него ще се създаде основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020г. същите да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период, които НЗОК/РЗОК е установила по посочения ред.

 

В рамките на дебата по бюджета от БСП поясниха, че ще подкрепят това предложение, но имат много въпроси. В 11.00 ч. ще започне и петъчният парламентарен контрол. 

Автор: Агенция Фокус, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: