26 Октомври 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.08.2020 10:52

Коментари 0 / Видяна 3226

ОбС с важно решение за аква парка! Р. Тасков с призив към Общината: Осигурете охрана, обектът е опасен

Още по темата: Заседанието на ОбС-Благоевград на 30 октомври се отменя Предстои интересна сесия на Общински съвет – Благоевград ОбС с важно решение за аква парка! Р. Тасков с призив към Общината: Осигурете охрана, обектът е опасен ДНЕС! Извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград Насрочената за 31 август сесия на ОбС- Благоевград се отменя Обществено обсъждане за бъдещето на новия православен храм ще се проведе в Благоевград Бурни дебати около изграждането на нова черква в Благоевград Намаляват „Тротоарно право” за заведенията в центъра на Благоевград Р. Тасков към ОбС: Спрете да занимавате хората със себе си и почнете да работите ОБНОВЕНА: Намалиха на половина зам-председателите на ОбС - Благоевград

 

Почти час продължи днешната извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград. В предварителния дневен ред бяха включени само две точки, но по предложение на Теодор Велчев бе включена още една допълнителна точка, свързана с концесията на благоевградския аква парк.

 

Първите две точки, а именно: предложение за сформиране на първа възрастова група в общинските детски градини на Община Благоевград за учебната 2020/2021 година, с по-голям брой деца от определения максимален брой в Приложение №7 към чл. 53 от Наредба за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование и предложение, относно необходимост от актуализиране Списъка на средищните училища в Община Благоевград за учебната 2020/2021 година бяха приети с мнозинство и без дебати.

 

Не така стоеше въпросът с третото предложение, което предизвика сериозна дискусия между общинските съветници, които въпреки че твърдо застават зад позицията, че концесията трябва да бъде прекратена, имаха разминавания във вижданията за начина, по който трябва да се случи това.

 

Едно от първите изказвания по темата бе на кмета инж. Румен Томов, който обясни, че на 15 август е изтекъл срокът, който са били поставили на ликвидатора. „Така, че от наша страна са предприети всички необходими действия по прекратяване на концесията”, каза още той, допълвайки че в залата присъства и шефът на отдел „Общинска собственост” юристът Румяна Чорбаджийска, която може да даде разяснения по темата.

 

Точно това поиска общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев, който постави интересен, но също така и важен въпрос, а именно какви са рисковете и какви неустойки може да се наложи да плаща Общината, респективно и данъкоплатците ако договорът за концесия бъде прекратен едностранно.

 

Чорбаджийска от своя страна обясни какви са действията, които са предприети към момента, но отказа да се ангажира с прогноза какво би се случило при евентуални съдебни дела. А Томов веднага реши отново да вземе думата, измъквайки се с това, че от правния отдел на Община Благоевград вече обсъждат различни варианти.

 

Общинският съветник от Местна коалиция ЕНП (ЕНП – СДС - БДО) Радослав Тасков отново направи силно изказване в зала, припомняйки на своите колеги, че решението, което ще вземат за аква парка трябва да бъде изключително добре обосновано, тъй като в бъдеще то може да стане обект на разглеждания от страна на съда. „Несъмнено темата с аква парка е на дневен ред от много време. Още в края на миналия мандат обсъждахме как да се прекрати концесионния договор, защото концесионера спря да изпълнява своите задължения. В последните 3 години там не се инвестира и не се поддържа нищо. Повечето колеги са запознати, че на практика прекратяването на концесионния договор вероятно може да доведе до искове, заради стария закон за концесиите. В тази връзка трябва да се направи всичко възможно, за да не се повдига иск срещу общината. При всички случаи е изключително важно и нашето решение да бъде обосновано добре, защото ако в бъдеще има иск срещу Общината, нашето решение ще се разглежда от съдиите”, подчерта той.

 

Тасков призова кмета инж. Томов – спешно да осигури охрана на опасния аква парк като заяви, че закона му дава това правомощие, защото терена и аква парка се водят общинска собственост. „На комисията в петък стана ясно, че аква паркът е опасен, че там няма охрана. Кметът има възможност – ако обектът е опасен за живота и здравето на хората да организира охрана”, категоричен бе той.

 

Д-р Владимир Таковски също взе отношение по темата, посочвайки, че на комисията в петък му е направило впечатление, че в писмата, изпращани от концесионера до Общината, позицията на първите е, че всъщност виновни за случващото се и липсата на каквато и да е било поддръжка са не те, а общинска администрация. „Мисля си, че нещата няма да минат леко, затова обръщам внимание на хората в правния отдел да внимават много, за да не се стига до плащане на неустойки”, прибави той.

 

По точката изказвания направиха и други съветници, сред които Гергана Янчева, Албина Анева и Иван Ризов. След 10-минутина почивка, поискана от групата на ГЕРБ и промяна в предложението за решение, направена от вносителя, Общински съвет – Благоевград даде своето съгласие и задължи Общината да изготви правен анализ и предложение за предсрочно прекратяване на концесионния договор за аква парка в Благоевград по вина на концесионера. 


 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN