.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.08.2020 15:35

Коментари 0 / Видяна 410

Екоминистърът: Изграждаме Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“, възобновяваме рекултивацията на пътеките​ и слагаме край на офроуда с джипове

 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов направиха първа копка за изграждането на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“. Новото съоръжение ще бъде в района на хижа „Рилски езера“ на територията на Националния парк.

 

"Част от сградата ще бъде Информационен център за туристите, а другата част ще се използва от  Планинската-спасителна служба при БЧК за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи", каза за Радио Благоевград министър Емил Димитров.

 

„Нещото, което ще облекчи работата ни е, че хората ще бъдат тук, на терен. В натоварените сезони трябва да има постоянно планински спасители тук.

 

С изграждането на тази база ще се осигурят чудесни условия на тези хора, които ще дават дежурства. Ще имаме абсолютно всички необходими съоръжения за провеждането на спасителните акции, включително и моторни шейни за зимните акции“, каза за Радио Благоевград Кирил Чолаков, ръководител на Планинска спасителна служба - Дупница.​

 

По думите на директора на Националния парк "Рила" Красимир Андонов изграждането на този пункт е необходим както за ПСС, така и за служителите на парка, които също дават дежурства, особено в активния туристически сезон.

 

"Строителството на тази сграда няма да наруши екоравновесието. Ще бъде изградена самостоятелна изгребна яма, която ще бъде обслужвана, както се обслужва и хижата", каза още той.

Проектантът на обекта арх. Ризов обеща, че сградата ще се "впише идеално и ще изглежда в алпийски стил".

 

По време на церемонията стана ясно, че от днес се възобновяват спрените дейности по рекултивация на пътеките към Рилските езера. По думите на директора на НП "Рила" Красимир Андонов по проекта няма нищо притеснително, а целта е да се възстановят ерозиралите участъци.

Автор: БНР, E79 News; Снимки: БНР
Тагове:

Коментари: