.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.08.2020 10:39

Коментари 0 / Видяна 438

Николай Стайков: Информацията на СДВР, че няма задържани лица снощи не е вярна

 

Журналистът Николай Стайков опроверга информацията на СДВР, че на снощните протести няма арестувани.

 

Той и Александър Радков били задържани от органите на реда  около 03:00ч без никакво обяснение и причина между Орлов мост и стадион Васил Левски.

 

Това обяви самият той в социалните мрежи и допълни:

 

След половин час с белезници на паркинга и без снемане на самоличност бяхме откарани в 4 РПУ, където ми беше връчена заповед за задържане, в която за основание пишеше “данни за повреждане на пейки и друго имущество”.

 

Отказах да подпиша тази заповед тъй като не получих никакво обяснение какви са тези данни и заявих, че няма да сложа подписа си под категорично невярно твърдение. Заповедта беше подписана от свидетел от РПУ-то и копие не ми беше връчено.

 

В РПУ-то подписах декларация за запознаване с правата ми при задържане, протокол за обиск за претърсване, едно полицейско разпореждане и един протокол за предупреждение, който е в един екземпляр.

 

Дадох писмени сведения, че нищо от “данните” не е вярно и че съм бил там изцяло като пасивен наблюдател. Накрая подписах и документ, че задържането е прекратено, около 05:30ч.

 

Ще го кажа съвсем ясно – задържането беше тотално неправомерно, явно изглеждахме като лесни жертви за отчитане в протоколите и чак след като разбраха след установяване на самоличността, че ще осъмнат с медии пред прозорците, решиха да ни освободят по максимално бърз начин.

 

Давам и телефон на Александър Радков (но на лични, пишете ми), на когото се паднаха по-агресивните полицаи при задържането и отнесе и няколко удара. С него се заговорихме на протестите, беше гледал филмите на АКФ и си говорихме за тях. Цялото му име научих едва при задържането ни в 4 РПУ, завършва Стайков.

 

E79 News
Тагове:

Коментари: