.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.08.2020 11:50

Коментари 0 / Видяна 1634

Б. Михайлов: Легла има, медицинският персонал е на предела на силите си

Още по темата: Превръща ли се Якоруда в ново огнище на Ковид – 19 за Благоевградска област? 58 нови случаи на коронавирус в Благоевградско 160 новозаразени и 12 починали от коронавирус Дванадесет паралелки от пет училища в Благоевградско се обучават дистанционно заради случаи на Ковид-19 Карантинират ученици от СУ "Братя Каназиреви" в Разлог заради случаи на коронавирус Само благоевградчани влизат в Германия с PCR тест Доц. Чорбанов: Училищата не трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19 За осем дни – пет училища в Благоевград и Кресна със случаи на COVID – 19 Коронавирус и в 3 ОУ „Димитър Талев” Удължиха извънредната епидемична обстановка

 

 160 са настанените в лечебни заведения с Ковид инфекция на територията на Благоевградска област. Това съобщи пред медиите областният управител на Пиринско Бисер Михайлов след проведено заседание на Областния оперативен щаб за борба с Covid-19. Причина за спешното свикване на щаба е големият ръст на новозаболели с коронавирус на територията на областта през последните дни.

 

Здравната система в областта все още може да поема болни, но медицинският персонал вече е на предела на силите си, коментира Михайлов. Областният управител представи и точна справка със заетостта на Ковид отделенията в Пиринско и възможностите им на този етап.

 

35 са в момента настанените пациенти с коронавирус в МБАЛ – Благоевград, един от тях е в тежко състояние и се лекура в отделението по реанимация. 5 са към момента свободните легла в МБАЛ – Благоевград, като при нужда ще бъдат осигурени и още 25 легла в Хирургично отделение. 10 са свободните реанимационни легла в болницата.

 

В болницата в град Разлог са настанени 33-ма пациенти, 12 от тях са с доказан Covid-19, за останалите се очакват резултати от тестове. Свободните легла за пациенти с вируса в Разлог са 6 като при нужда Неврологичното отделение ще бъде преместено и ще бъдат осигурени още 10 легла.

 

43 са пациентите с коронавирус, лекуващи се в момента в гоцеделчевската болница, има още 8 свободни легла. 1 е само свободното легло в момента пък в благоевградската Специализирана болница за лечение на белодробни болести, останалите 13 в момента са заети.

 

Пациенти с коронавирус инфекция се лекуват и в частната болница Пулс в Благоевград. Там в момента са настанени за лечение 18 пациенти с положителен тест, а други 5, също лекуващи се в здравното заведение, очакват резултати от PCR. В болница Пулс има още 8 свободни легла.

 

По 10 свободни легла има в болниците в Сандански и Петрич. 21 са лекуващите се в Сандански, като там ръководството на болницата е в готовност да превърне Очно в Ковид отделение. 9 човека се лекуват в Петрич, където пък Неврологичното отделение също може да бъде трансформирано при нужда.

 

Областният управител Бисер Михайлов коментира, че материалната база на този етап, не е проблем за здравната система в Пиринско, но изрази притеснение от числеността и натовареността на медицинския персонал. „Нека не стигаме до ситуация да търсим лекари. Легла ще осигурим, но лекарите и персонала са на предела на силите си“.

 

 

Михайлов се обърна с молба към жителите на Благоевградска област да проявяват самодисциплина и да спазват наложените противоепидемични мерки – носене на маски на обществени места и затворени пространства и дистанция. Той благодари на персонала в здравните заведения за тежкия и всеотдаен труд, който полагат и на служителите на РЗИ-Благоевград, които месеци наред работят без почивка.  

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN