.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
06.08.2020 11:44

Коментари 0 / Видяна 1968

Важна промяна за всички работещи

С промяна в Кодекса на труда, внесена за обсъждане в Народното събрание, работодателите вече ще могат да ни уволняват по-лесно от работа.

 

В допълнителните разпоредби се уточнява прецизно какво означава понятието “системни нарушения на трудовата дисциплина”, което масово се ползва от работодателите като причина за дисциплинарно уволнение, съобщава marica.bg.

 

И макар да са направени уж в полза на служителите, на практика работодателите вече ще могат да уволняват дисциплинарно далеч по-лесно провинили се работници.

 

За системни вече ще се считат “три или повече нарушения на трудовата дисциплина, извършени за период от една година, като за поне едно от тях не е налагано дисциплинарно наказание и за налагането му не са изтекли установените срокове, а за тези, за които са налагани – дисциплинарните наказания не са заличени по съответния ред”, четем в изменението на Кодекса на труда.

 

Други причини, за които може да ни уволнят дисциплинарно са три закъснения или напускания на работа в месеца за повече от 1 час; неявяване на работа в два последователни дни; ощетяване на гражданите от служители в търговията и услугите чрез измама и злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения.

 

Последният текст е силно обтекаем и на практика почти всеки работодател може да обвини служителя си, че му е уронил престижа – я с “непристойни” лични снимки или публично изразена политическа позиция във Фейсбук, я с набеждаване, че е изнесъл поверителна за фирмана информация, предупреждават експерти по трудово право.

 

Друга промяна в Кодекса на труда предвижда платен отпуска да се ползва след 4, а не както досега след 8 месеца стаж.

 

Това ще важи и за държавните чиновници, заради което ще се направи и промяна в Закона за държавния служител.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN