.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
05.08.2020 15:10

Коментари 3 / Видяна 682

Неврокопският митрополит Серафим: Мястото на пазара е отредено за храм на Св. Мина

 

Неврокопската света митрополия подкрепя предложението на Община Благоевград за изграждането на нов храм до пазара в града.

 

Това стана ясно по време на общественото обсъждане, което излъчихме на живо в страницата на Информационна агенция Е-79 нюз по-рано днес.

 

Срещата бе свикана по покана на кмета на Благоевград инж. Румен Томов, след като на последната редовна сесия на Общински съвет – Благоевград местните парламентаристи поискаха да чуят и позицията на църквата по спорните въпроси, които разделиха ОбС.

 

Всички общински съветници са твърдо на мнението, че възможно най-скоро трябва да започне изграждането на нов голям православен храм в Благоевград.

 

Част от тях обаче смятат, че определеното място за него е неподходящо, заради не добрата локация в близост до пазара и липсата на подходяща инфраструктура за предвижването с автомобили.

 

За да се срещне със заинтересованите страни в Благоевград пристигна лично Негово високо преосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, който обърна специално внимание на това, че в периода 2005 – 2008 година блаженнопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил е благословил именно мястото край пазара в Благоевград.

 

„Решението е възприето много спокойно, много радушно от управлението и обществеността. Определеното място още тогава е точно това, което бе презентирано днес”, подчерта дядо Серафим.

 

Неврокопският митрополит Серафим даде отговор и на друг важен въпрос, поставен от местните парламентаристи преди няколко дни, а именно не се ли притеснява, че бъдещата нова църква ще е до пазара.

 

По въпроса той бе категоричен, че няма проблем да е на точно това място, където хората продават храни, които сами са произвели. По-притеснително според него би било да е до заведение или друг тип обект, който е в разрез с православните норми.

 

Дядо Серафим призова Община Благоевград и Общински съвет – Благоевград да не използват темата за противоречия, а де се обединят. „Мястото е отредено на Св. Мина и там не може да има нищо друго”, каза той.

 

Представена бе и карта, която описва точната локация на бъдещата църква. Инж. Евгени Терзиев, зам.-кмет по строителството, посочи, че става дума за терен, който е в югозападната част на пазара на площ от 1 800 кв. м.

 

В близост, по думите му, има няколко паркинга, като има възможност и за изграждането на нов от другата страна на реката, където има общински терен, позволяващ направата на паркинг за около 80 автомобила, който дори може да е подземен и надземен.

 

Стана ясно също, че новата църква ще се изгражда с дарения, както по принцип се прави при строителството на храмове. Вече дори има хора, които са заявили намерението си да дадат различни суми, за да може най-сетне Благоевград да има своята втора църква в центъра, за каквато жители, които бяха в залата, настояха да започне изграждане във възможно най-кратки срокове.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

Джумалия, 06.08.2020 17:57

Така е пазара е празен и се руши нали сме богата държава. Нека се преборим да остане мястото осветено от митрополит Натанаил.

БАБАТА, 05.08.2020 19:32

Всички с коли ли ходят на черква? Та трябват паркинги до черквата това са само причини. До казармата има черква в старите гробища.

Анонимен, 05.08.2020 19:00

когато се определи мястото зеленчуците си бяха в пазара на първия етаж а промишлените стоки на втория??????????????

1