.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
04.08.2020 14:19

Коментари 0 / Видяна 43236

Д-р Мончева: След два отрицателни PCR-а – без карантина, излекуваните – на работа

Още по темата: Шефът на белодробната болница в Благоевград д-р П. Георгиев иска равно заплащане по клиничните пътеки за COVID-19 и за пневмонии Над 20 хил. са случаите на COVID – 19 в страната, почти 15 хил. от тях са приключили с успешно излекувани заразени Над 20 000 са заразените с COVID-19 у нас Проф. Балтов: Пациентите търсят късно помощ, когато нещата станат нетърпими Българска лекарка от Франция: Ковид - 19 убива 27 нови случаи на коронавирус в Благоевградско Петима пожарникари от Благоевград с Ковид-19 България държи успешно епидемията от COVID-19 под контрол Връщат ежеседмичните брифинги на НОЩ Нов случай на коронавирус е установен в СУ „Братя Каназиреви” в Разлог

 

„За изминалата седмица потвърдените случаи с Covid-19 в Благоевградска област са 189. От тях хоспитализирани са 53 лица, в домашна изолация  са 136.  след 14-дневен срок ще бъдат изследвани още веднъж, за да се разбере дали са изчистени от вируса или не. Броят на хоспитализираните 53 лица е само за изтеклата седмица, но в болница продължават да се лекуват и от предходните, така че в лечебните заведения от областта в момента са 144 лица.

 

На някои от тях състоянието е средно тежко, но важното е, че се повлияват от самото лечение. През седмицата има и двама починали. Трима са в интензивния сектор на благоевградската болница, но са в сравнително добро общо състояние.

 

Излекуваните за целия период са 255“ – обобщи в интервю  д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

 

Тя уточни, че само за седмица са инфектирани 5-ма лекари – общопрактикуващи и специалисти, както и  медицински сестри и шофьори в ЦСМП от цялата област. Няма болни деца.

 

Д-р Мончева отново подчерта, че в РЗИ-Благоевград се предоставят направления за PCR изследване само на здравноосигурени лица със симптоми.

 

„Ако граждани са контактни на болни, да измерват телесната си температура в продължение на 14 дни. При поява на симптоми – гърлобол, кашлица, температура, те ще получат направление за изследване от нас, стига да са здравноосигурени. Направленията се предоставят и на родител за дете със симптоматика, както и за възрастни хора, но само с лична карта“.

 

Здравният експерт направи и важно уточнение: „Съгласно заповед, по която работим е указано, че болно лице, което два пъти се изследва на края на неговото лечение и двата резултата  от PCR-а са отрицателни, тогава лицето се изписва без да бъде под карантина 14 дни в дома си и може да отиде на работа“.

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN