.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
04.08.2020 11:50

Коментари 0 / Видяна 9816

Кунчев: Ако заразата продължи с тези темпове, ще станем като Италия

Още по темата: Шефът на белодробната болница в Благоевград д-р П. Георгиев иска равно заплащане по клиничните пътеки за COVID-19 и за пневмонии Над 20 хил. са случаите на COVID – 19 в страната, почти 15 хил. от тях са приключили с успешно излекувани заразени Над 20 000 са заразените с COVID-19 у нас Проф. Балтов: Пациентите търсят късно помощ, когато нещата станат нетърпими Българска лекарка от Франция: Ковид - 19 убива 27 нови случаи на коронавирус в Благоевградско Петима пожарникари от Благоевград с Ковид-19 България държи успешно епидемията от COVID-19 под контрол Връщат ежеседмичните брифинги на НОЩ Нов случай на коронавирус е установен в СУ „Братя Каназиреви” в Разлог

 

„Броят на починалите от последното денонощие е повече от стряскащ. Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50.

 

Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” на Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

 

Той коментира и ситуацията в заведенията за възрастни. „Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал”, посочи още доц. Кунчев.

 

Главният държавен здравен инспектор, посочи, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени.

 

„На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас.

 

Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите. Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса. Статистиката вече го потвърди”, категоричен беше той.

 

Кунчев заяви, че заразяването сега става по-лесно. „Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, допълни той.

 

Правим всичко възможно да не достигнем ситуацията като в Испания и Италия, но ако хората не осъзнаят, че проблемът съществува реално и не ни е подминал, няма никакъв проблем да се случи това, предупреди още Кунчев пред Нова телевизия. Той предупреди, че вирусът вече се предава по-леко и сваля възрастта. Тенденциите очевидно са негативни, допълни Кунчев.

 

Според него вирусът е смъкнал възрастта на заболелите. Под 18 г. обаче почти са изключение случаите на тежко или животозастрашаващо протичане.

 

По отношение на COVID-19 има 3 основни проблема у нас. Първо, 40 на сто не вярват, че има вирус. Второ, лимитирането в здравната ни система не са леглата, и 5000 можем да разкрием, но няма кой да ги обслужва, няма специалисти, коментира Кунчев. Разпространението на заболяването не е равномерно в страната и там, където случаите са много, ще срещнем затруднения с леглата в болниците, добави той. И даде за пример Варна и Русе.

 

Скоро фокус ще се появи и в Добрич, защото там в желанието си да организира социален живот в една кланица за гъски и е организирал 4-дневна екскурзия до Копривщица, разказа Кунчев. Имало хора с оплаквания и предстояло изследването на 42-ма души.

 

Първите ваксини ще излязат до края на годината, но те по-скоро ще са експериментални и няма да стигнат сега до България, а по-вероятно е следващата година да се случи това. В първите няколко месеца достъпът до ваксина ще е много труден и ограничен. Към момента има 37 ваксини, които са горе-долу на еднакво ниво на разработка, разказа Кунчев.

 

Ген. Мутафчийски си върши работата, не му е задължение да е всяка вечер по телевизията, коментира още той.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN