.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.08.2020 00:12

Коментари 1 / Видяна 2898

/ОБНОВЕНА/ Министър Ангелов в Пиринско: Ситуацията с COVID-19 не налага връщане на ограничителни мерки

Още по темата: Разлог и Белица пламнаха! Шивалня е новото огнище Служител на Министерството на туризма е с COVID-19 Ангел Кунчев: Мерките у нас не се спазват ТРЕВОГА! 97 нови случая на Covid-19 в Пиринско Рекорд! 97 нови случая на COVID - 19 в Благоевградска област Коронавирус в детска градина в Благоевград Дифузното продължава да се разпространява COVID – 19 в Благоевградско Здравният министър: Заболеваемостта от COVID-19 намалява през последните дни Благоевград отново начело с 43 новозаразени Благоевград отново начело с 43 новозаразени

 

„Ситуацията с разпространението на коронавируса към момента не налага връщане на ограничителните мерки. Огнищата, които възникват на различни места, са контролируеми на този етап“. Това заяви в Разлог министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който пристигна на посещение в Благоевградска област след ръста на заболелите в района през последните дни.

 

„Имаме ясно разписан алгоритъм на национално и европейско ниво, по който се отчитат рисковете от разпространението и справянето с COVID-19. Най-важните индикатори са свързани с броя на заболелите и готовността на лечебните заведения - като апаратура и човешки ресурс, да приемат заразените с усложнения“, каза министър Ангелов.

 

Обстановката в областта министърът коментира така:

„В момента в болницата в Разлог има настанени 15 с клинична картина и с положителни проби, и 17 със клинични и образни данни съмнителни за коронавирусна пневмония“.

 

Най-големият проблем е с недостига на кадри и натовареността на хората в здравеопазването, призна министърът. Така той обясни и новите огнища на зараза в домовете за възрастни хора в Русе и Варна, където част от персонала работи и в болници. Министерството е готово да оборудва лаборатории за PCR изследвания и в по-малките лечебни заведения, но пречката е, че няма обучени хора.

 

В област Благоевград ситуацията е под контрол, заяви още здравният министър проф. Костадин Ангелов. Все още на дневен ред стои въпросът с медицинските кадри. Ако е необходимо ще бъдат командировани медици от други лечебни заведения, посочи проф. Ангелов.

 

Наблюдава се увеличение на заразените, но няма опасност да се претовари здравната система. В МБАЛ - Благоевград има 33 лежащо болни, в частната - 12, в тубдиспансера - 11. Областният щаб е предприел изключително добра организация, посочи здравният министър. Той благодари на всички, които работят в РЗИ и са изключително натоварени. Медиците са снабдени с предпазни средства, има апаратура и всичко необходимо за справяне със ситуацията.

  

От думите на министъра стана ясно, че Благоевград има общо 9 респиратора. За момента все още няма пациент, който да е закачен на респиратор.

 

 

„Молбата ми към всички хора в България, особено в областта, които са наши приятели мюсюлмани, да спазват епидемиологичните мерки по време на техния празник Курбан Байрам. Нека няма мероприятия на закрито. Аз разбрах, че е имало такова мероприятие, организирано от община Благоевград, след което 14 музиканта са с Коронавирус. Те са репетирали на закрито и вероятно това е една от причините да се разболеят. Нека хората бъдат разумни и отговорни, както към себе си, така и към близките си“, призова в Благоевград министърът на здравеопазването.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

aza, 03.08.2020 10:35

Тоя министър се пази от работа, разходи и грижи за Благоевградска област, затова няма ограничение за работата ни и всякакви мероприятия без ограничения.Народът това чака-свобода, т.е. свободия.Нищо хубаво няма да донесе свободията-пазарите, оперета на летен театър, заведения, закрит плувен басейн, мачове.

1
 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN