.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.08.2020 00:12

Коментари 1 / Видяна 3072

/ОБНОВЕНА/ Министър Ангелов в Пиринско: Ситуацията с COVID-19 не налага връщане на ограничителни мерки

Още по темата: Дванадесет паралелки от пет училища в Благоевградско се обучават дистанционно заради случаи на Ковид-19 Карантинират ученици от СУ "Братя Каназиреви" в Разлог заради случаи на коронавирус Само благоевградчани влизат в Германия с PCR тест Доц. Чорбанов: Училищата не трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19 За осем дни – пет училища в Благоевград и Кресна със случаи на COVID – 19 Коронавирус и в 3 ОУ „Димитър Талев” Удължиха извънредната епидемична обстановка Коронавирус и в МГ и в Икономиката в Благоевград Няколко класа от от Строителния под 14-дневна карантина Две учителки в Гимназията по строителство са с COVID-19

 

„Ситуацията с разпространението на коронавируса към момента не налага връщане на ограничителните мерки. Огнищата, които възникват на различни места, са контролируеми на този етап“. Това заяви в Разлог министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който пристигна на посещение в Благоевградска област след ръста на заболелите в района през последните дни.

 

„Имаме ясно разписан алгоритъм на национално и европейско ниво, по който се отчитат рисковете от разпространението и справянето с COVID-19. Най-важните индикатори са свързани с броя на заболелите и готовността на лечебните заведения - като апаратура и човешки ресурс, да приемат заразените с усложнения“, каза министър Ангелов.

 

Обстановката в областта министърът коментира така:

„В момента в болницата в Разлог има настанени 15 с клинична картина и с положителни проби, и 17 със клинични и образни данни съмнителни за коронавирусна пневмония“.

 

Най-големият проблем е с недостига на кадри и натовареността на хората в здравеопазването, призна министърът. Така той обясни и новите огнища на зараза в домовете за възрастни хора в Русе и Варна, където част от персонала работи и в болници. Министерството е готово да оборудва лаборатории за PCR изследвания и в по-малките лечебни заведения, но пречката е, че няма обучени хора.

 

В област Благоевград ситуацията е под контрол, заяви още здравният министър проф. Костадин Ангелов. Все още на дневен ред стои въпросът с медицинските кадри. Ако е необходимо ще бъдат командировани медици от други лечебни заведения, посочи проф. Ангелов.

 

Наблюдава се увеличение на заразените, но няма опасност да се претовари здравната система. В МБАЛ - Благоевград има 33 лежащо болни, в частната - 12, в тубдиспансера - 11. Областният щаб е предприел изключително добра организация, посочи здравният министър. Той благодари на всички, които работят в РЗИ и са изключително натоварени. Медиците са снабдени с предпазни средства, има апаратура и всичко необходимо за справяне със ситуацията.

  

От думите на министъра стана ясно, че Благоевград има общо 9 респиратора. За момента все още няма пациент, който да е закачен на респиратор.

 

 

„Молбата ми към всички хора в България, особено в областта, които са наши приятели мюсюлмани, да спазват епидемиологичните мерки по време на техния празник Курбан Байрам. Нека няма мероприятия на закрито. Аз разбрах, че е имало такова мероприятие, организирано от община Благоевград, след което 14 музиканта са с Коронавирус. Те са репетирали на закрито и вероятно това е една от причините да се разболеят. Нека хората бъдат разумни и отговорни, както към себе си, така и към близките си“, призова в Благоевград министърът на здравеопазването.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

aza, 03.08.2020 10:35

Тоя министър се пази от работа, разходи и грижи за Благоевградска област, затова няма ограничение за работата ни и всякакви мероприятия без ограничения.Народът това чака-свобода, т.е. свободия.Нищо хубаво няма да донесе свободията-пазарите, оперета на летен театър, заведения, закрит плувен басейн, мачове.

1