26 Октомври 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
31.07.2020 14:57

Коментари 0 / Видяна 2030

Бурни дебати около изграждането на нова черква в Благоевград

Още по темата: Заседанието на ОбС-Благоевград на 30 октомври се отменя Предстои интересна сесия на Общински съвет – Благоевград ОбС с важно решение за аква парка! Р. Тасков с призив към Общината: Осигурете охрана, обектът е опасен ДНЕС! Извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград Насрочената за 31 август сесия на ОбС- Благоевград се отменя Обществено обсъждане за бъдещето на новия православен храм ще се проведе в Благоевград Бурни дебати около изграждането на нова черква в Благоевград Намаляват „Тротоарно право” за заведенията в центъра на Благоевград Р. Тасков към ОбС: Спрете да занимавате хората със себе си и почнете да работите ОБНОВЕНА: Намалиха на половина зам-председателите на ОбС - Благоевград

 

Парк „Македония” или пазара са по-подходящо място за изграждането на нова голяма църква в Благоевград – този въпрос се превърна в тема за дебати в местния парламент, както и за връщане в комисия на предложението дали общината да дари на Неврокопската митрополия терен за нов храм.

 

Според кмета Румен Томов мястото в района на настоящия кооперативен пазар е стратегическо. Томов обаче пренебрегна неколкократното напомняне от страна на съветници, че не е библейско храм и пазар да съществуват заедно. Пред общинските съветници той дори обяви, че не само нямат намерение да премахват пазара, а дори искат да го разширят с изнесена конзола над река и той да си остане в съседство с евентуалния нов храм там. Тезата на администрацията е, че избраното място е комуникативно и видимо.

 

Друга част от общинските съветници, аргументирайки се с много доводи, сред които – липса на подходяща инфраструктура, паркинг, както и неподходящо място, предвид на това, че има пазар и много сгради, предложиха да се смени мястото. Всички категорично отбелязаха, че никой не е против изграждането на храм, дори напротив – всички смятат, че Благоевград се нуждае от нова църква, която обаче да е на място и с размери, които наистина да посрещнат нуждите на хората.

 

Общинският съветник Радослав Тасков, който от години се бори за това в града да има нова църква, също подчерта, че никой в залата не е против изграждането на храм. „Това е необходимост и лично аз съм се занимавал с проблема още през 2003 г. Тогава имаше парцел около 480 кв. м до детска градина № 8. Заради същите причини и тогава имаше дебат. Нуждаем се от втори храм, защото сегашната църква, която е паметник на културата, не успява да удовлетвори всички нужди. Сега разглеждаме градоустройствения въпрос – къде да направим нова, по-голяма църка, която да удовлетвори нуждите”, категоричен е той.

 

Пред общинското ръководство, Тасков постави и един любопитен въпрос, а именно, защо не се изгради църква, там, където се планираше да има такава и по-точно в района на парк „Македония”. „Не мога да разбера защо не се използват тези 7 дка утвърден терен и проекта за черква, с която всеки би се гордял? Тя трябваше да е в бившия казармен парк. Питам общината – дали в новия ПУП в казармите е предвиден парцел за храм и ако не защо”, попита Тасков.

 

В отговор зам.-кметът Евгени Терзиев заяви, че не е предвиден парцел за нов православен храм в бившата казарма. Направи опит да отговори и на част от другите общински съветници, които казаха, че наистина района на пазара е крайно неподходящ, няма възможност да изграждането на голям паркинг, което би затруднило посещение на по-възрастни хора или такива, които имат проблеми с предвижването. Според Терзиев ще има паркинг с около 50 места, можело да се направи и друг от другата страна на булевард „Джеймс Баучер“.

 

Румен Томов също реши да вземе отношение по този въпрос като каза, че всъщност до храма не било нужно да се ходи с кола, можело и пеша, затова това не било проблем, пренебрегвайки трудно подвижните хора и живеещите по кварталите на града.

 

 

Все пак разумът надделя и след оспорвани дебати общинските съветници решиха да върнат предложението в комисия, а от Българската православна църква, в лицето на отец Андон Шавулев дойде предложение за провеждането на среща между представители на Неврокопската митрополия, Община Благоевград и Общински съвет – Благоевград. Той не скри радостта си от това, че е чул много емоционални изказвания, което според него е сигурен знак за едно – политиците и обществениците в Благоевград искат да има нова църка, което значи, че след години спорове консенсус ще бъде постигнат и градът най-сетне ще има нов храм.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN