.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
30.07.2020 10:08

Коментари 1 / Видяна 12680

Разпространението на Covid-19 в Пиринско вече е дифузно

Още по темата: Локдаун за цяла България (Обновена) (НА ЖИВО) Извънреден брифин на Националния оперативен щаб Директорът на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев иска пълна карантина Ветко Арабаджиев приет по спешност в Ковид отделение с опасност за живота Въвеждат вечерен час за учениците в Белица 25% е заразеният медицински персонал в болницата в Благоевград Испания започва масова ваксинация през януари Пореден лекар от Гоце Делчев загуби битката с коронавируса Оксфордската ваксина срещу COVID-19 показа 70% ефективност Медицинска сестра от неврологичното отделение в УМБАЛ-Бургас почина от COVID-19

 

 

За пореден ден Област Благоевград се нарежда на челните места в статистиката за новорегистрирани случаи на COVID – 19. Ако до преди ден – два бяхме на трето място, то тази сутрин се наредихме на второто, след София град. 38 са новите случаи на коронавирус, като според справката на Регионална здравна инспекция – Благоевград те са разпределени по следните населени места: Благоевград – 5; Петрич – 4; Михнево – 3; Първомай – 1; Разлог – 5; Сандански – 3; Кърналово – 1; Банско – 1; Долно Осеново – 2; Белица – 1; Крупник – 1; Полена – 1; Плетена – 1; Дрангово – 1; Дамяница – 1; Бачево – 1; Абланица – 2; Блатска – 1; Буково – 1; Дебрен – 1 и Жижево – 1.

 

Впечатление прави, че вирусът от градовете постепенно се пренася в по-малките населени места, като из всички общини на Област Благоевград вече има поне по едно село, в което са установени положителни лица за COVID – 19.

 

Пред Радио „Фокус” – Пирин директорът на Регионална здравна инспекция – Благоевград д-р Калоян Калоянов обясни, че разпространението в Пиринско вече е дифузно. По думите му нарастващият брой на заболели от коронавирус в областта се дължи на факта, че много от хората неглижират противоепидемиологичните мерки – не носят маски, правят се масови събития като кръщенета, сватби и абитуриентски балове. „После идват при нас и питат какво да правят. Тези мерки, които се налагат не са измислени случайно. Много хора не вярват, че има вирус, но като ги достигне и ни питат какво да правят”, казва той.

 

Добрата новина е, че от новите 38 случая, само 11 човека са в болнични заведения, като д-р Калоянов уточнява, че те са били приети в болници още преди да стане ясно, че имат коронавирус. Най-честата причина за хоспитализирането им е пневмония. Другото, което може да очертаем като положителна статистика е, че за изминалото денонощие няма нови смъртни случаи в областта. По отношение капацитета на болниците – към момента той е запълнен на около 60 %.

 

„Болниците в региона вече се понапълниха. Над 60 % са заети леглата, но постоянно се изписват пациенти, на тяхно място се приемат нови и така за момента поддържаме положението”, обясни д-р Калоянов.

 

До края на седмицата се очаква и заседание на Областния оперативен щаб за борба с COVID – 19, на което ще бъде обсъдена цялостната картина. Екипът на Е 79 нюз призовава своите читатели да спазват въведените противоепидемиологични мерки!

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

Благоевград, 30.07.2020 16:02

Противоепидемиологичните мерки най-напред бяха грубо погазени от кмета и от заместник-кметовете. То не бяха абитуриентски вечери, сватби и като за капак джаз фестивала, от който градът пламна. Нека даде отговор зам.-кметът по кОлтурата - какво се случва с участниците във фестивала.

1
 

Валутни курсове на БНБ за 23.11.2020

1 USD =1.65 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.19 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.81 BGN

100 JPY =1.59 BGN