.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.07.2020 20:50

Коментари 0 / Видяна 290

Над 50 населени места остават без водоснабдяване

 

На косъм от екологична катастрофа. Прокуратурата и две министерства започнаха спешно разследване отровена ли е водата на река Марица. Над 50 населени места в района на Хасково остават без вода вече 24 часа.

 

Вчера, след водопой, в канал край Марица за броени минути се отровиха 28 крави. Достъпът до реката остава забранен и в този час. Проверява се дали източникът е близко химическо предприятие.


Водата в реката е чиста, но в канала, от който са пили кравите все още не е ясно. Заради досъдебното производство не се съобщават пълните резултати.

 

Каналът идва от завод, където също започна комплексна проверка. По първоначални данни вероятна причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно химично вещество – химическа основа. Трябва да стане ясно как тя е попаднала във водата.

 

За семейството на Господин и Стоян стадото от 30-ина крави е единствен поминък от близо десетилетие. До вчера, когато животните пият вода край Марица. Буквално за минути 28 крави остават на място, част от тях в реката. Предполага се, че отровата е дошла по канала от близкия завод.

 

„Влязох, за да взема вода от канала. Тогава усетих парене по ръцете и краката. Напълних три шишета вода и излязох. Имаше задушлива химия, защото когато се наведох някаква пара ме удари по лицето, не можех да си поема въздух”, каза Господин Стоянов.

 

Властите смятат, че става въпрос за залпово замърсяване, което бързо се е разнесло без други последици. „Няма място за притеснение в населението по течението на реката”, посочи областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

„В този канал е имало концентрация, надолу няма, разредена е хилядократно. Правим контролни проби, но и в този канал не е трябвало да има такава вода. Ще има завишен контрол. Ако продължават така регулярно да изпускат, нали разбирате, че не е редно. Искам да видя плановете, тръбата, може да не е станало в завода, а преди или след него”, коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

 

Какво е веществото не беше съобщено заради досъдебното производство. Предстои да излязат и пробите от питейната вода от спрените 30 кладенци в пет общини.

 

Междувременно фермерите се надяват на обезщетение за мъртвите животни. В част от населените места, без водоподаване, започна раздаване на минерална вода. В други бяха докарани водоноски. 

Автор: nova.bg, E79 News
Тагове:

Коментари: