.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.07.2020 09:56

Коментари 0 / Видяна 402

Законът за хазарта влиза за окончателно разглеждане в НС

Още по темата: ВМРО иска отпадане на номера от бюлетината Фандъкова: Протестите в София не са заявени в Общината Избираме Велико народно събрание през ноември? Радан Кънев внесе в ЕП искане за дебат за кризата в България Соцдепутати поискаха Нинова да освободи председателския пост Няма кворум за извънредно заседание на парламента Няма кворум за извънредно заседание на парламента Депутатите се събират извънредно, изслушват Борисов Парламентът се събира извънредно в четвъртък Ще има електронно правителство, но срещу още над 1 млрд. лв.

 

Промените в Закона за хазарта отново влизат в дневния ред на парламента.

 

На пленарното заседание в четвъртък новите текстовете ще бъдат гласувани окончателно, а част тях претърпяха сериозни промени в хода на процедурата.

                           

Управляващите се отказаха от идеята контролът в сектора да бъде прехвърлен от Държавната комисия по хазарта на новосъздадена агенция на подчинение на Министерски съвет, като на последното заседание на Комисията по бюджет и финанси решиха той да премине изцяло в ръцете на НАП.

 

Според тях приходната агенция има достатъчно голям капацитет, за да организира по най-добрия начин събираемостта на данъците и таксите от този бизнес, както и да осъществява контрол над хазартните обекти.

 

Между двете четения бяха внесени и промени, значително завишаващи финансовите изисквания за малките компании от бранша.

 

Според специалисти с тях достъпът на еднолични търговци до лицензи за казина и игрални зали на практика ще бъде преустановен, а правото на това ще имат само дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции. Техен автор е лидерът на НФСБ Валери Симеонов с подкрепата на по-големия коалиционен партньор ГЕРБ.

 

Завишават се и изискванията за изцяло внесен капитал, който скача на 3 млн. лв. за казината и 1 млн. лв. за игрална зала. Въвежда се и нова еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен.

 

Промените предстои да се гледат на фона на протест, организиран от бранша, откъдето заявяват, че новите изисквания са приети тихомълком между двете четения, както и че ще ударят малките и средните компании в бранша, а те от своя страна ще оставят без работа няколко хиляди души.

E79 News
Тагове:

Коментари: