.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.07.2020 17:12

Коментари 0 / Видяна 438

(ВИДЕО)Лидерите на страните от ЕС не се споразумяха за размера на спасителния план

  Лидерите на страните от Европейския съюз не успяха да се споразумеят за размера на безвъзмездната помощ във финансовия спасителен план за последиците от коронавируса.

 

След третия непланиран ден на преговори различията остават. А маратонските опити за постигане на споразумение продължават и днес от 17:00 ч., посочва NOVA.

 

След дългата нощ на преговори и едно сутрешно заседание в ранните часове на днешния ден, лидерите на 27-те се оттеглиха, за да възстановят силите си, поне до следобед.

 

Защото битката за европейския план за икономическо възстановяване се оказва по-трудна от очакваното.

 

Срещата на върха трябва да намери изход от кризата, която епидемията от COVID-19 предизвика. Групата на така наречените пестеливи страни – Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия се оказва най-малко склонна на компромис.

 

„След три дни на преговори трябва да кажа, че председателят на Съвета Шарл Мишел съвсем няма лека задача. Рядко съм виждал през последните седем години толкова диаметрално противопоставящи се позиции по много точки”, заяви Ксавие Бетел, министър-председател на Люксембург.

 

Въпреки че всички са съгласни по принцип с плана за възстановяване, дискусиите са в задънена улица по много въпроси. В първоначалния проект, субсидиите, които не подлежат на връщане, трябваше да достигнат 500 милиарда евро.

 

Пестеливите обаче предложиха сумата да се намали до 350 милиарда. А това е под границата, която Париж и Берлин са склонни да приемат. По отношение на заемите, предложената сума е 350 милиарда, на фона на 250 милиарда първоначално.

 

„Общо погледнато съм оптимистично настроен, че ще намерим изход. Вярвам, че когато има воля, има и начин”, коментира австрийският канцлер Себастиян Курц.

 

„Изправени сме пред безпрецедентна икономическа криза и просто не можем да си позволим да се покажем разделени и слаби”, заяви Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

 

Единодушието, което е необходимо от 27-те, прави постигането на съгласие изключително трудно.

 

Автор: nova.bg, E79 News
Тагове:

Коментари: