.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.07.2020 09:52

Коментари 0 / Видяна 558

Експерти: Няма мантинела, която да спре тира-убиец

Още по темата: Джип помете три автомобила в Сандански Жена пострада при катастрофа на АМ „Струма“ Две деца на по 12 години се качиха на мотори и се сблъскаха, ранени са Катастрофа на Е-79 край Благоевград Джип и "БМВ" се удариха челно в благоевградския кв. "Освобождение", две коли се сблъскаха на ул. "Марица" Катастрофа затвори ул. "Ветрен" в Благоевград Катастрофа на АМ „Струма“ Шофьор падна с колата си в дере при пътя за Делвино ЖЕСТОКА КАТАСТРОФА: Пикап обезглави пешеходец 10 годишно дете пострада при инцидент с АТВ в село Плетена

 

Няма мантинела, която би могла да предотврати жестоката катастрофа с тир, разиграла се онзи ден на магистрала „Тракия“, при която загинаха петима човека, а още щестима бяха ранени.

 

Това признаха в дискусия пред БНТ инж. Иван Петков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и автомобилния състезател Димитър Илиев.

 

„Смисълът на ограничителната система не е да спре превозното средство, а да ограничи навлизането му. Всяко спиране при определена тежест ще доведе до травми на хората в превозното средство“, посочи инж. Иван Петков, Ограничителната система се изчислява така, че определен товар да може да бъде задържан на определено разстояние.

 

Той подчерта, че тежкотоварен автомобил от този калибър не може да бъде задържан от ограничителната система.

 

 Автомобилният състезател доц. Димитър Илиев беше категоричен, че при тази катастрофа участниците в нея не са имали никакъв шанс, тъй като това е „40-тонно желязо, бариера, което буквално те връхлита от отсрещното платно, без ти да очакваш, движейки се със 140, което е ограничението на магистралата. Реално тези хора са били обречени“.

 

Що се отнася до мантинелата, Илиев я определи като изгнило желязо, което е било лесно да се скъса. Той допълни, че и при стабилно съоръжение, подобно развитие на събитията е било неизбежно заради тежестта на тира.

 

Инж. Петков отбеляза, че несъмнено липсата на ограничение за движение на тирове в почивните дни е направила възможно присъствието на камиона на магистралата по това време, но това не е причината за инцидента. На този етап причината остава неясна. Изключително важно е да има толерантност на пътя.

 

"На пътя животът е с предимство", каза той. Доц. Илиев допълни, че професията на шофьора на камион е много тежка. Шофьорът е ограничаван и контролиран отвсякъде, имаш право да шофираш 4 часа, длъжен си да почиваш половин час, да караш нови 4 часа, след което задължително трябва да спиш 8 часа или да почиваш 8 часа.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN