.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
09.07.2020 09:46

Коментари 0 / Видяна 426

На първо четене: Задължителна детска градина за 4-годишните

Още по темата: До две седмици решават как ще започне новата учебна година Въвеждат нов предмет за 11-и клас На 15 септември: Тържества само за първолаците До септември всяко училище трябва да има екшън план Нов вариант: От 1 до 4 клас - в училище, големите от вкъщи Синдикат: Учебната година започва редовно, кабинетът да поеме PCR тестовете Родители искат платен отпуск, ако децата учат дистанционно Северна Македония отваря училищата от 1 септември При 1-2 болни деца - целият клас ще учи онлайн Кандидатите за директори на 13 училища в Пиринско се явиха на писмен изпит

 

Разширяването на обхвата на предучилищното образование е добре да започне във възрастта между три и седем години.

 

Тя е ключова за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното развитие на децата, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, представяйки законопроекта в ресорната комисия.

 

Проучване на министерството на образованието и науката сред началните учители също показва, че посещавалите по-дълго време детска градина постигат по-високи резултати в училище.

 

Предложението за задължителния обхват на 4-годишните е финансово обезпечено. Подкрепено е и с 3-годишна програма, която е представена за обществено обсъждане.

 

Средствата по програмата са на стойност 210 млн. лв. и са заложени в държавния бюджет за тази година.

 

Заделени са и средства за Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищата, както и обучението в електронна среда – с това са свързани законовите промени, които парламентът ще разгледа по време на пленарното заседание в четвъртък.

 

Новите текстове, чийто вносител е Министерския съвет, са залегнали в Закона за предучилищното и училищното образование, а депутатите ще ги подложат на първо гласуване в пленарната зала.

 

изграждане на 70 нови детски градини с над 5 000 места, пише БГНЕС.

 

С промените се прецизира и контрола върху училищните настоятелства по отношение на собствеността, като се гарантира, че приходите от нея ще остават в училищата, а няма да се разпределят за възнаграждения на управителните съвети на настоятелствата.

 

Третата промяна е свързана със законова регламентация на обучението в електронна среда. Тази година то се осъществи по Закона за мерките и действията по време на извънредно положение.

 

Опитът обаче показа, че този вид обучение може да се ползва при всякакви извънредни обстоятелства – грипни ваканции или други фактори, които не позволяват присъствието на децата в училище.

E79 News
Тагове:

Коментари: