.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.07.2020 10:22

Коментари 0 / Видяна 8574

Бизнесмен поема грижите за новородените лъвчета в Благоевград

 

Община Благоевград ще разчита на „мераклия” за отглеждането на двете новородени лъвчета в Зоопарка в града. Това стана ясно тази сутрин след изявление на заместник-кмета по сигурността в Общината Любен Милев. Пред журналисти той коментира, че бизнесмен от града е изявил желание да осинови животните, осигурявайки издръжката им, за да могат те да останат в Благоевград.

 

Дали обаче ще можем да се радвам на красивите животни все още никой не може да каже, защото съдбата им, поне в първите седмици, зависи от майката – твърди Милев, който се консултирал с ветеринаря и директор на зоопарка д-р Крум Попниколов. Отсъствието му от зоопарка по време на тази ситуация предизвика остри коментари в социалните мрежи. Хората са разгневени, защото човекът, който би следвало да отговаря за въпросните животни, който е ѝ ветеринар, е в отпуск, въпреки че според Милев, той отсъства вече повече от седмица, а не е излязъл в почивка заради случилото се.

 

 

Жители на Благоевград коментират още, че от служители на парка са чули, че новородените лъвчета ще бъдат умъртвени, защото нямало условия за отглеждането им. Любен Милев обаче опроверга тези твърдения, категорично заявявайки, че от Община Благоевград имат голямото желание лъвчетата да растат в града и да радват жителите и гостите му.

 

На спешна проверка в благоевградския зоопарк пристигна и кметът Румен Томов, който нареди на служителите да започнат спешна подготовка за разширяването на клетката на четирите лъва. Той бе категоричен, че трябва да се направи всичко възможно животът на новородените да бъде запазен. Той потвърди, че благоевградски бизнесмен е изявил желание да помогне за направата на по-голяма клетка. „Иска да ги осинови, да се грижи за тях, осигрявайки необходимата прехрана и за четирите лъвчета”, уточни той.

 

 

 Защо от Министерството на околната среда и водите не са били уведомени за раждането на лъвчетата в Благоевград остава загадка дори са самия Томов, според когото „директорът не си е свършил работата”.

 

Кметът не остана без коментар и по темата – обмисляло ли се е умъртвяване на двете новородени. „Няма да убиваме лъвчетата. Не сме ние тези, които решаваме. Ако разбера, че някой умишлено убива животните, то всички ще си отидат. На такива хора трябва да се търси съдебна отговорност”, каза той.

 

Друг е въпросът, че като цяло състоянието на зоопарка и на по-голяма част от обителите му е видимо не добро. От години, въпреки че притежава необходимия лиценз до 2021 година, посетителите са изключително малко, а тези, които все пак се осмелят да посетят парка, не споделят особено добри отзиви от преживяването. На фона на всичко това Любен Милев обеща Община Благоевград да подобри базата и да я надгради. А Томов каза, че би си довел внучето в зоопарка, за да му покаже животните, които има, но и не отрече, че трябва да бъдат направени подобрения. В спешен порядък трябва да започне разширяване на клетката на лъвовете, защото в момента тя е пригодена за два, а не за четири обитателя.

 

Кметът Томов научил от медиите за смъртта на бизона в зоопарка. Каква е причината за смъртта на животното не е ясно, официална информация за случая той не е получавал.

 

Продължаваме да следим темата с интерес, защото за нас най-важният въпрос е дали ще се намерят сили, средства и адекватна медицинска грижа, която да гарантира, че лъвчетата ще бъдат спасени, макар да се твърди, че това зависи от природата и най-вече от тяхната майка.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 16.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.56 BGN