.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.07.2020 09:24

Коментари 0 / Видяна 992

Кантарджиев успокоява: Заразените намаляват до седмица

Още по темата: Влизането в Гърция по суша през нощта - само през "Кулата" Расте броят на заразените в ДГ „Детелини“ в Благоевград Разлог и Белица пламнаха! Шивалня е новото огнище Служител на Министерството на туризма е с COVID-19 Ангел Кунчев: Мерките у нас не се спазват ТРЕВОГА! 97 нови случая на Covid-19 в Пиринско Рекорд! 97 нови случая на COVID - 19 в Благоевградска област Коронавирус в детска градина в Благоевград Дифузното продължава да се разпространява COVID – 19 в Благоевградско Здравният министър: Заболеваемостта от COVID-19 намалява през последните дни

До седмица очаквам да започнат да намаляват случаите на заразените с коронавирус. Хората си научиха урока, хората, започнаха да се пазят повече, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

 

Инфекционистът обясни, че има 3 групи хора, които трябва да внимават повече и да спазват по-строги мерки - хората над 60, болните с диабет и белодробни проблеми и тези онкозаболявания.  

 

Кантарджиев подчерта, че при емоционалните събирания на хората на едно място, като при мачове и концерти, заразата може да се хване, ако насреща някой болен или носител вика или крещи.

 

"Много се говори за PCR-тестовете. Обсъжда се въпроса дали пътеките, плащани от НЗОК, да се увеличат, за да може хората със симптоматика да бъдат тествани", каза още той. 

 

"Когато става дума за епидемия, няма осигурени и неосигурени. Нещата обикновено се решават без проблем, голяма част от нещата се поемат от държавата".

 

"Правилният подход е увеличаването на цената на пътеката, за да се даде възможност на всяка болница да прави бързи тестове, а когато той е положителен - тогава да се прави PCR-тест, обясни проф. Кантарджиев, като уточни, че не трябва да допускаме болниците да се превръщат в места за заразяване". 

 

Кантарджиев обясни, че е невъзможно да се прави PCR тест на всеки, влязъл в болница, защото това означава около 200 000 теста на месец, а у нас общо от началото на епидемията са направени 180 000. Такива изследвания ще струват около четвърт милион лева, изчисли вирусологът. 

 

"С тестовете откриваме болния, а РЗИ търси контактните. Не сме допуснали разпространение на големи клъстери или масово заразяване в болниците. Проблемът не е, че няма да имаме кревати, а нямаме да имаме здрави лекари и сестри, които да лекуват", добави професорът. 

 

Той заяви, че опасно ще е октомври и ноември, а когато е сезонът и на другите болести. 

E79 News
Тагове:

Коментари: