.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
06.07.2020 11:55

Коментари 0 / Видяна 1962

Д-р Вл. Таковски: Само водохранилище на „Исмаилица“ ще реши водните проблеми на Благоевград

Оспорвани дебати предизвика единствената точка, включена в дневния ред на извънредното заседание на Общински съвет – Благоевград днес.

 

Изказването от парламентарната трибуна на управителя на ВиК – Благоевград  Росица Димитрова започна с извинение към съветниците, които в петък обвини в безотговорност заради негласуваната тогава точка, касаеща Общото събрание на Асоциацията по ВиК.

 

 

Припомняме, че до гласуване на точката в петък не се стигна, след като в знак на протест срещу авторитарното, своеволно и противозаконно поведение от страна на председателя на ОбС, 20 съветници напуснаха залата и заседанието беше прекратено.

 

По време на сесията днес съветникът от ДСБ Калоян Ханджийски помоли Димитрова именно това – да не се поддава на желанието да изразява политическа позиция, ползвайки водното дружество.

 

От изказването на Ханджийски стана ясно, че използвайки позицията си във ВиК, в петък Димитрова е разпространила декларация с чисто политически послания и е обвинила общинските съветници на Благоевград в неангажираност към проблемите на ВиК и преследване на политически интереси, пренебрегвайки причините за прекратяване на заседанието тогава. „Бидейки управител на ВиК нямате право да правите политически изказвания и да взимате отношение. Ако изразявате позиция като председател на ГЕРБ Благоевград, би трябвало тогава да се изкажете и по нарушаване на закона от председателя, който по време на гласуване игнорира нашите гласове“, заяви в изказването си Ханджийски, който обаче бързо беше прекъснато от председателя на ОбС и думата му бе отнета.

 

 В изказването си пред съветниците Росица Димитрова обясни, че на заседанието на ВиК асоциацията утре ще се гледа инвестиционната ѝ програма за 2020 година. „Мрежата в Благоевград е амортизирана и стара. Над 800 хил. лв. са инвестициите, заложени за 2020 година. Включена е и улица „Мелник“ в Благоевград, която ще се реконструира, ще се подмени водопровода и канализацията. Вече дори има избран изпълнител”, съобщи Димитрова.

 

От изказване на Гергана Янчева от БСП стана ясно за сериозен проблем с водоснабдяването в село Бучино. Оказва се, че хората там са принудени да плащат на ВиК вода, която не ползват. Вода в селото няма от края на май, а всички абонати продължават да получават фактури от ВиК с начислена консумация по 3 куб. м на всеки ползвател. Управителят на ВиК съобщи в отговор, че ще бъде направена проверка на място в селото, която да установи кой какво количество вода ползва.

 

 

Единствено предложение за трайно решение на проблемите с водоснабдяването в Благоевград направи д-р Владимир Таковски от групата на „Заедно за Благоевград“. Той отново повдигна въпросът за изграждане на водохранилище в местността „Исмаилица“ над Благоевград.  Д-р Таковски цитира хидроинженери, според които такова водохранилище би могло да акумулира до 5-8 млн. куб. м вода и това ще доведе до решаване на проблема с безводието в цялата община. Изграждането на такова съоръжение не би отнело кой знае какъв финансов ресурс на фона на стотиците хиляди левове, които ежегодно се харчат за ремонти по ВиК – мрежата, коментира още Таковски.

 

 

 

В разразилите се дебати бяха поставени още редица въпроси към ръководството на Община Благоевград и управителя на ВиК.

 

Стана ясно, че Общината започва сондажи за вода в селата Селище, Мощанец и Бучино, които обаче според съветниците няма да доведат до трайно решаване на проблема.

 

По време на заседанието местните парламентаристи упълномощиха кмета Румен Томов да представлява общината на Общото събрание на ВиК асоциацията.

E79 News
Тагове:

Коментари: