.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
02.07.2020 09:54

Коментари 0 / Видяна 964

3 км опашка от коли и камиони на “Кулата”

Още по темата: АПИ: 200 машини обработват превантивно против заледяване пътищата на страната АПИ и МВР с масови проверки по пътищата Свлачище затвори пътя Банско – Гоце Делчев, има опашки от автомобили Затвориха временно стария път към с. Железница Възстановено е движението през Прохода на Републиката Свличане на земна маса затруднява движението на пътя Благоевград-Кресна Откритото от Борисов укрепено свлачище нямало дори акт 15 Внимание! Опасност от падащи камъни в Кресненското дефиле и Предел Пътят за Рилския манастир остава затворен, участъкът е опасен Затвориха „Петрохан“

 

 

Три километра опашка от коли се образува тази сутрин преди граничен пункт Кулата за влизане в Гърция.

 

Тежкотоварните автомобили стигнаха близо пет километра. Движението се осъществява поетапно. Патрули на “Пътна полиция” регулираха движението и пропускаха по няколко превозни средства да навлизат наведнъж към пункта, предаде БНТ.

 

Въпреки, че бяха подготвени с необходимите документи, туристите бяха изнервени, че им се налага да чакат повече от час, за да преминат границата.

 

Вчера по обед Гърция затвори за туристи граничните пунктове “Ивайловград” и “Капитан Петко Войвода”. Преустановено е и преминаването през граничен пункт Илинден- Ексохи.

 

През тях се пропускат само товарни автомобили и сезонни работници, с трудови договори, съобщиха от Гранична полиция. Туристите могат да влизат в южната ни съседка единствено през граничен пункт “Кулата-Промахон”.

 

На “Маказа” също могат да преминават автомобили, които имат попълнен онлайн формуляр, в който е посочен именно този пункт за преминаване от туристите.

 

Тази промяна за пропускане на гръцка територия ще остане в сила поне до края на месец август. За да влязат в Гърция, туристите трябва да попълнят онлайн формуляр поне 48 часа преди дата на влизане в южната ни съседка. След попълването, автоматично ще получат генериран QR код.

 

Гръцките власти съветват кодът да бъде изпринтен на хартиен носител, тъй като така проверката ще става по-бързо. Липсата на QR код ще се санкционира с 500 евро, а отказалите PCR тест няма да бъдат допускани в страната, съобщиха от гръцкото посолство в София.

 

А най-големи опашки се очакват през почивните дни, когато много туристи потеглят на път за морето. Като основните причини за забавянето ще бъдат струпването на всички туристи само на един пункт и по-дългата проверка на преминаващите заради сканирането на QR кодовете. Вчера се появи информация, че туристите ще се допускат към Гърция само през “Кулата-Промахон” заради липсата на четци за QR кодове на останалите пунктове. От “Гранична полиция” казаха, че нямат такава информация. А туристи да се пропускат само през “Кулата” е изискване на гръцките власти, които според развитието на епидемиологичната обстановка ще разгледат възможността да се преминава и през другите пунктове. Българските гранични власти работят на пълни обороти. Всички десет гишета на вход и изход приемат преминаващи. Гръцките гранични власти обаче са със значително по-малко брой служители, които да проверяват туристите.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 16.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.56 BGN