.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.07.2020 15:29

Коментари 0 / Видяна 1266

Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“

Още по темата: ДГ №3 „Слънце“ от вчера работи извънредно за децата на лекарите от петричката болница Кметът на Петрич Д. Бръчков предлага да отпаднат наемите за месец декември за всички, които ползват общински обекти Отменят и кукерския фестивал в Петрич Георги Ангелски напуска ОбС Петрич Община Петрич с нови епидемични мерки от днес Щабът в Петрич иска вечерен час за заведенията и удължаване на мерките до 15 ноември Въвеждат вечерен час за заведенията в Петрич Обособиха приемна за граждани в сградата на Община Петрич Три сватби в община Петрич забранени след намесата на прокуратурата и РЗИ Заради COVID - 19! Нови по - строги мерки в Петрич

 

 

Министерски съвет днес взе решение за безвъзмездно предоставяне на Община Петрич за управление на археологическите структури на Археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”.

 

Решението на Министерски съвет е от изключителна важност за община Петрич и развитието на археологическия обект.

 

Правото на безвъзмездно управление на паметника на културата се предоставя съобразно регламентирана процедура по Закона за културното наследство. Още м. януари 2019г., с Решение на Общински съвет, бе одобрено предоставяне на безвъзмездно управление на обекта и бе упълномощен кмета на общината да предприеме необходимите действия.

 

След изготвени финансова обосновка, становище и оценка за съответствието със законодателството в областта на държавните помощи, както и актуването като държавна собственост на археологическите структури, Министърът на културата одобри искането на кмета на община Петрич и на основание чл.12, ал.4, т.1 от ЗКН предложи на Министерски съвет да се предоставят за управление на община Петрич структурите на Археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”.

 

Това решение е особено ценно и необходимо поради възможността, която се дава в дългосрочен план - от 10 години, обектът да се стопанисва от Община Петрич по възможно най-добър и целесъобразен начин.

 

Това ще разшири инструментариума за развитие на обекта, неговото популяризиране и подходящата му социализация.

 

Всички инициативи на община Петрич, свързани с опазване и развитие на обекта, ще има възможност да се осъществят, а приходите от реализиране на стопанска дейност да остават в общината за подпомагане на обекта.

 

Правото за безвъзмездно управление е и един от основните документи, които до този момент липсваха, във връзка с мащабния инфраструктурен проект, с който община Петрич кандидатства за финансиране по ОПРР пред МРРБ.

E79 News
Тагове:

Коментари: