17 Септмври 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.07.2020 14:49

Коментари 0 / Видяна 2094

Ще намали ли Общината „тротоарното право“ за заведенията?

Още по темата: Борисов: Всички пристигащи в страната ваксини се употребяват веднага Годишен отчет за изпълнението на бюджета представиха в Благоевград Без изненади! „Временните“ директори на детски градини в Благоевград остават за постоянно Конкурсите за директори в Благоевград – приказки с ОЧАКВАН край Ще намали ли Общината „тротоарното право“ за заведенията? Общинската администрация в Благоевград възстанови работата си Радослав Тасков поиска мораториум върху застрояването на зелени площи Отстраненият от ВАС и АС Румен Томов продължава да уволнява! Напрежение в петричкото село Яворница! Ясен Попвасилев ще управлява временно община Благоевград

 

Ресторантьорите, хотелиерите и съдържателите на заведения в Благоевград са в очакване – ще бъде ли намалена такса „Тротоарно право”, която плащат на Общината?

 

В началото на месец юни, провокирани от трудната ситуация, в която се намират, след като почти три месеца не работеха, представители на брашна поискаха спешна среща с общинското ръководство. Тогава част от собствениците и управителите обявиха, че са поискали от кмета и неговия екип намаляване на част от данъците и таксите, които плащат, в това число данък „Смет” и такса „Тротоарно право”. В мотивите си те посочиха, че в крайна сметка не са работили, съответно не са ползвали общински площи и не са генерирали отпадъци, затова не разбират защо трябва да плащат за 12 месеца и то в пълния размер.

 

По време на срещата кметът Румен Томов ги прикани да внесат исканията си по официалния ред в Общината, за да могат да получат и конкретен отговор – какво може да се случи и какво не. Почти месец по-късно потърсихме за коментар един от присъстващите на срещата Димитър Шалявски, който каза, че всичко, което се е изисквало от тях е придвижено към Община Благоевград. „Това, което получихме като обратен отговор от Общинската управа е, че има входирано предложение в Общински съвет – Благоевград за намаляване на такса „Тротоарно право” до края на месец октомври – от 8.40 лв. на 6 лв. с ДДС”, каза още Шалявски. Другата такса, която заведенията плащат – „Смет“, няма да бъде намалена, съобщили от Общината на съдържателите.

 

Интересното в случая е, че в петък предстои редовно заседание на Общински съвет – Благоевград, в чийто предварителен дневен ред няма включена точка, която да касае намаляване на такса „Тротоарно право”.

 

На същата тази среща между кмета инж. Румен Томов, ресторантьори, хотелиери и съдържатели на питейни заведения, Шалявски обяви и намерението си да организира и проведен голям музикален фестивал в Благоевград, който да е с подкрепата на Общината. Динамичната обстановка около COVID – 19 обаче го е накарала да размисли. „На този етап се отказах да организирам фестивал, защото виждате каква е обстановката. Постоянно се увеличават случаите на заболели от коронавирус, а в хората се усеща напрежение. Ние искахме да направим събитие, на което да могат да присъстват поне 2 000 човека, но за сега това е невъзможно. Идеята я имам, така че ако нещата се оправят съм готов много бързо да го организирам”, заяви Шалявски.

  

С това надеждите на благоеврадчани за поне едно музикално събитие тази година са попарени. След като церемонията по връчването на годишните музикални награди за българска музика бяха преместени в Пловдив, Jumaya stage festival официално бе обявено от организаторите, че няма да има, то сега и отпада и още едно културно събитие.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN