.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
30.06.2020 13:48

Коментари 0 / Видяна 1128

Декларацията за влизане в Гърция задължитилна до края на август

 

От 1 юли за влизане в Гърция се въвежда ново правило – посещението на южната ни съседка ще става не само с лична карта или паспорт за самоличност, но и с формуляр за локализиране на пътниците, който трябва да е попълнен 48 часа преди датата на пристигане.

 

Най-вероятно това изискване ще важи до 31 август, когато приключва и активният туристически сезон, коментира пред репортер на Е-79 нюз туроператорът Здравка Чимева, която от години организира летни ваканции на Бяло море.

 

Сезонът тази година стартира малко по-късно от обичайното, заради пандемията от COVID – 19, но въпреки това, вече две седмици гръцките плажове са пълни с български туристи.

 

Въпреки призивите на родното Министерство на туризма, голяма част от жителите на Област Благоевград, а и не само, предпочитат за своята лятна ваканция да посетят Гърция и  нейните плажове.

 

За хората от Пиринско, разстоянието до Бяло море е много по-приемливо от това, което ще трябва да изминат до Черно море.

 

Освен това те не скриват, че плажовете в южната ни съседка са по-чисти, а цените по-приемливи, съпоставено с качеството на услугите, които се предлагат.

 

Например срещу 3 евро на плаж Офринио получаваш не само фрапе с бутилка минерална вода, но и два шазлогна, маса и чадър.

 

У нас, макар да се взе решение за намаляване цените на шезлонгите и чадърите, в социалните мрежи постоянно се публикуват снимки на касови бележи, които показват, че порция пържени картофи е 8 лв., което съпоставено с цените в другите заведения в България е увеличение с над 50 %.

 

Дали въвеждането на формуляри за локализация на пътуващите ще откаже туристите от Гърция? – това бе основният въпрос, който от вчера си задаваха различните експерти по туризъм.

 

Наша проверка обаче показва, че това в никакъв случай не променя намеренията на хората от Благоевград и региона, които не само че плануват по-дълги пътувания до Бяло море с нощувки, но и ще продължат с ходенето на еднодневни плажове.

 

Здравка Чимева каза, че дали отиваме в Гърция за един час, за един ден или за една седмица, то задължително трябва да сме попълни такъв формуляр и да разполагаме с код, който ще ни бъде генериран от системата на гръцкото правителство.

 

При преминаването през граница трябва да имаме въпросният код, за предпочитане на хартиен носител, но може и на телефона.

 

„Във формуляра трябва да се посочи номера на автомобила или автобуса, с коя туроператорска агенция се пътува, дори искат номера на седалката. Тук е много важно да уточним, че това изискване не засяга само българските туристи, но и всички, които влизат в Гърция”, коментира туроператорът.

 

Другата информация от генералното консулство, която ни съобщи Здравка Чимева е, че влизането в южната ни съседка ще става само през граничните пунктове „Промахон” и „Маказа”.

 

Екипът на Е-79 ще направи репортерска проверка в следващите дни за начините, по които става преминаването и ще ви информираме допълнително.

E79 News
Тагове:

Коментари: