.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
29.06.2020 17:10

Коментари 0 / Видяна 2170

Конституционният съд решава на 14 юли казуса с Румен Томов

Още по темата: Освободиха жената на Каплата след разпит Благоевградчанин спечели дело срещу задължителната карантина заради коронавирус Съдът отстрани от длъжност лекаря с фалшивите болнични Домашен арест за мъжа отправял заплахи за убийство пред сградата на МВР в Благоевград Доживотен затвор за българин, съден за убийство и изнасилване във Франция 16 години затвор за баща, заклал сина си след пиянски скандал Кирил Домусчиев завежда дело за клевета срещу Васил Божков Гешев пред 700 прокурори: Достигната е червената линия Съдят 19-годишен, размахал газов пистолет на „Орлов мост“ Съдът отказа съкратена процедура по делото за убийството в село Галиче

 

Конституционният съд насрочи заседанието, на което ще разгледа казусите с кмета на община Благоевград – Румен Томов, и с кмета на Ветово.

 

Делото е за обсъждане по същество и ще се проведе на 14 юли от 10,00 часа.

 

То бе образувано по искане на 63-ма народни представители от 44-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Благоевградският управник не е изпълнил нито едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от ЗМСМА.

 

В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както председателя на ОбС-Благоевград, така и  ОИК-Благоевград в указания срок до 04.12.2019 г.

 

Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях.

 

Миналата седмица тричленен състав на Върховния административен съд спря производството по административно дело № 6303/2020 г. до произнасянето на Конституционния съд.

 

Делото във ВАС беше образувано по касационна жалба на кмета на Община Благоевград - Румен Томов, срещу решение от 21.05.2020 г. на Административен съд-Благоевград, с което е отхвърлена жалбата му срещу решението на Общинската избирателна комисия-Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет на община Благоевград.

 

Делото във ВАС ще бъде възобновено след приключване на Конституционно дело № 5/2020 г.

E79 News
Тагове:

Коментари: