.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
29.06.2020 13:32

Коментари 0 / Видяна 534

Туристите на Седемте рилски езера ще вървят само по пътеки

 

На Седемте рилски езера се извършват рехабилитационно-възстановителни дейности за ограничаване на туристопотока, съобщиха от НП “Рила”.

 

В началото на юни 2020 г. стартира изпълнението на дейности на терен, свързани с проект за рехабилитация/изграждане на съоръжения – по пътека от горна лифтова станция – хижа “Рилски езера” – Сухия чал – ез. Бъбрека, езеро Сълзата – езеро Бъбрека – езеро Близнака – Трилистник – езеро Рибно.

 

Дейностите се извършват и от всички страни (източен и западен бряг) на езеро Долно – хижа “Рилски езера” и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа “Рилски езера”.

 

От ръководството на парка съобщават за извършваните дейности, защото в социалните мрежи са появиха снимки на багер до брега на езерото Бъбрека, а много туристи, които нямат информация, се възмущаваха.

 

Рехабилитационно-възстановителните дейности се изпълняват съгласно одобрен идеен проект за оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на необходимите съоръжения за ограничаване на туристопотока по цялата дължина на туристическата пътека от горна лифтова станция и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. “Рилски езера”.

 

Предприемат се необходимите мерки за борба с ерозиралите участъци и регламентиране на туристическия поток в най-посещавания на територията на парка район – циркуса на Седемте езера, съобщава 24 часа.

 

Дейностите включват поставяне на парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки; изграждане на дървени мостчета и скари и поставяне на трошено-каменна настилка в необходими участъци от трасето на туристическия маршрут.

 

Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнени места и намаляване засушаването в природното местообитание.

 

Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване съществуващ скален материал.

 

Също тока ще се извърши оформяне на маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета за предотвратяване на влошаване на състоянието на природното местообитания 3130 – Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност.

 

Ще се затвори достъпа по нерегламентирани пътеки.

 

Ще се изготвят и монтират на указателни и информационни табели.

 

При извършване на дейността на терен туристите ще се пренасочват от служителите Паркова охрана и контрол, както и с допълнителни информационни и указателни табели.

 

Действията са част от изпълнението на комплексни мерки за подобряване на природозащитното състояние на природно местообитание 3130 Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност от Littorelletea uniflorae и/или Isoeto – Nanojuncetea чрез намаляване на степента на еутрофикация в тях в района на Седемте рилски езера.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN