.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.06.2020 11:25

Коментари 0 / Видяна 664

Повишена радиоактивност в Северна Европа

 

Леко повишение на радиоактивността е било регистрирано в Северна Европа, предаде Франс прес, цитирани от monitor.bg. Повишението е безвредно за хората.

 

Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия.

 

То е било регистрирано в началото на седмицата във Финландия, Швеция и Норвегия и се дължи на човешка дейност, уточняват от агенцията.


По данни на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити изотопите Цезий-137, Цезий-134 и Рутений-103 „вероятно произхождат от дейност за граждански цели“.


В Тwitter от организацията публикуват и карта, според която източникът на тази лека радиоактивност се намира в зона, обхваща южната 1/3 от Швеция, южните части на Финландия, Естония, Латвия и зона, обхващаща северозападната част на Русия, включително Санкт Петербург.


В двете ядрени електроцентрали „Ленинградская“ и „Колская“, които работят в този район, нито е имало инциденти в този период, нито  са регистрирани емисии, надвишаващи контролните стойности, твърдят от Росенергоатом.


От АФП уточняват и че освен руски в района има и финландски, и шведски атомни електроцентрали. Но данни за инцидент там също няма, а балтийските страни нямат атомни електроцентрали.

E79 News
Тагове:

Коментари: