.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.06.2020 09:49

Коментари 0 / Видяна 394

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика ще започнат в началото на юли

Още по темата: От 1 юли започва приемът на документи за записване на деца в детските градини на Община Сандански Бившият кмет на Сандански Кирил Котев напусна ГЕРБ Последни два дни с 5 % отстъпка при плащане на Местни данъци и такси в Община Сандански Археологическите разкопки на Хераклея Синтика ще започнат в началото на юли Кметът на Община Сандански – Атанас Стоянов бе избран за председател на Сдружението на Югозападните общини Шествие на абитуриентите в Сандански Спипаха незаконно такси в Сандански Древен обичай за здраве „оживява“ навръх Еньовден в Сандански Откриха първия в България учебен корпус за термални и СПА процедури в Сандански „Пирин Фолк“ Сандански 2020 ще се състои

 

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика се предвижда да започнат в началото на юли, каза за БТА ръководителят на обекта доц. д-р Людмил Вагалински.

 

Предстои да бъде разкрита западната част на централния площад на древния град. За целта са осигурени средства от Община Петрич, на чиято територия се намира обекта.

Очаква се финансиране и от Министерството на културата, посочи доц. Вагалински. 

 

С тези средства археолозите ще могат да работят около два месеца и половина. Като дълготрайност не е много, но ще се мъчим да извадим максимална информация за този период, допълни ръководителят на разкопките.

Хераклея Синтика е един от четирите обекта на Исторически музей – Петрич, които привличат туристи. Само през миналата година, за да разгледат древния град тук са дошли тридесет хиляди посетители от целия свят, разказа директорът на музея д-р Сотир Иванов.

 

Реално броят им е много по-голям, тъй като музеят предлага и комбинирани билети за четири обекта, един от които е Хераклея Синтика. 

Самият музей, с всичките си обекти, е посетен от осемдесет хиляди души през 2019 г., посочи д-р Иванов.

Тази година разкопките ще се опитат да разкрият форума на Хераклея Синтика.

 

 Предстои да бъде разкопана западната част, така че централният площад да бъде експониран в неговата цялост, обясни още д-р Сотир Иванов. 

Самият град е разположен на площ от около десет квадратни километра и тук възможностите за археологически проучвания, реставрация, консервация и експониране са огромни, допълни той.

E79 News
Тагове:

Коментари: