.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.06.2020 12:04

Коментари 0 / Видяна 338

Български студенти в Китай не могат да се приберат

Още по темата: Проф. Кантарджиев: Изведнъж се изпуснаха нещата с коронавируса у нас Тираджия от Благоевград с COVID – 19 , настанен е в реанимация 180 нови случая на Covid-19 у нас Животът ще се нормализира най-рано през февруари Зловещ рекорд: 182 заразени с COVID-19, починаха 7 Актуланни данни от РЗИ Благоевград за Ковид-19 11 с коронавирус в Пиринско, инфекциозното отделение в МБАЛ – Благоевград се пълни Още 5 случая на коронавирус в Пиринско 4-годишно дете от детска градина в Кюстендил е с COVID-19 Джокович и съпругата му – с отрицателни тестове за коронавирус

 

Български студенти в Китай са изпаднали в безизходица.

 

20-ина наши сънародници са блокирани в страната, след като там в момента се разразява втора вълна на COVID-19.

 

Полети и влакове до Европа почти няма или са на цени от 5-6 000 евро.

 

В същото време от университетите им настояват общежитията да бъдат освободени, а визите им за обучение изтичат след дни. 

 

“Университетите поставят ултиматуми – или студентите да напуснат общежитията до 15 юли, или да си заплатят за много месеци наред. Проблемът засяга и Тайван, целия регион.

 

Беше направен списък от 20 човека, но по-късно имаше още заявили, че искат чартърен полет”, сподели студентът Веселин Найденов пред Bulgaria ON AIR.  

 

Той обясни, че престоят на ден им струва от 50 до 100 лева. 

 

“90 и повече процента от тези студенти са на стипендия от китайското правителство.

 

Техните семейства са изключително затруднени да се заплащат такива суми”, добави Веселин.

 

 По думите му полетите до Европа са сведени до минимум, тъй като правителството почти не разрешава международни полети. 

 

“Проверявах дори вариант за влакове и 10-дневно прибиране, но международните влакове също са спрени. Голяма част от нас са отчаяни, не знаем какво да правим”, сподели още студентът.

 

 От МВнР обясниха, че е изготвен списък с 23 студенти, които са заявили, че желаят да се завърнат в България през юли или след това. “МВнР проверява възможностите за евентуалното организиране на извънреден чартърен полет.

 

Проучват се и варианти за намиране на оптимални редовни полети от Европа до Китай.

 

Посолството ни в Пекин и Генералното ни консулство в Шанхай имат указания да направят постъпки пред ръководствата на университетите, в които се обучават студентите ни, за да бъде осигурено безпрепятствено пребиваване, да им бъде оказана помощ по осигуряване на всички нужди от битов характер до намиране на възможност за тяхното отпътуване от Китай”, пише още в позицията на Външно министерство.

E79 News
Тагове:

Коментари: