.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.06.2020 11:34

Коментари 0 / Видяна 400

Единодушно депутатите приеха актуализацията на бюджета за държавните гаранции

Още по темата: Соцдепутати поискаха Нинова да освободи председателския пост Няма кворум за извънредно заседание на парламента Няма кворум за извънредно заседание на парламента Депутатите се събират извънредно, изслушват Борисов Парламентът се събира извънредно в четвъртък Ще има електронно правителство, но срещу още над 1 млрд. лв. Горанов няма да се върне в парламента Петимата нови министри се заклеха НС прие промените в кабинета Законът за хазарта влиза за окончателно разглеждане в НС

 

Единодушно парламентът прие актуализацията на бюджета, свързана с държавните гаранции, които Министерският съвет може да издава през текущата година.

 

Измененията се налагат заради ангажиментите, които възникват за България заради създадените два инструмента в отговор на пандемията от коронавирус. Целта е да се осигури временна подкрепа, с която да се намалят рисковете от безработица.

 

Поправките бяха приети и на второ четене, тъй като нямаше заявки за предложения между двете четения.

 

Единият от инструментите на ниво Европейски съюз е с цел смекчаване на рисковете от безработица - SURE.

 

Общият бюджет на инструмента е 100 млрд. евро, като финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем.

 

За набирането на тези средства е необходим ангажимент от държавите членки за предоставяне на насрещни гаранции в размер общо на 25 млрд. евро.

 

С това гаранционно споразумение България ще поеме задължение при поискване да предостави безвъзвратни и безусловни гаранции в максимален размер от 107 466 500 евро.

 

Другият инструмент - Паневропейският гаранционен фонд, в размер на 25 млрд. евро., има за цел да предоставя гаранции по операции на Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в подкрепа на малки и средни предприятия.

 

Очаква се фондът да мобилизира до 200 млрд. евро допълнителна целева ликвидност и краткосрочна капиталова подкрепа за европейската икономика.

 

Фондът се финансира от държавите-членки, като размерът на приноса на всяка страна се определя като процент от общия размер на Паневропейския гаранционен фонд, съответстващ на дела на държавата членка в капитала на Европейската инвестиционна банка.

 

Делът на България е 0,21% и съответно гаранцията е в размер нва 51 251 027,24 евро.

 

Затова се налага да бъде увеличен максималният размер на държавните гаранция, които могат да бъдат издавани през годината, от  1 535 млн. на 1 845,1 млн. лв.

E79 News
Тагове:

Коментари: