.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.06.2020 14:31

Коментари 0 / Видяна 4288

РУМЕН ТОМОВ ОСТАВА КМЕТ ДО ПРОИЗНАСЯНЕ НА КС

Още по темата: Делото на кмета Румен Томов насрочено за 1 февруари Безобразията по делото „Томов“ продължават ВАС отложи делото срещу кмета на Благоевград ВАС промени датата - решава за отстраняването на Томов на 18.01.21 г. Румен Томов получи призовката от съда за неговото отстраняване като кмет на Благоевград ВАС решава за Томов в края на януари 2021 година ВАС възобнови делото срещу Томов След 10 дни решават съдбата на Румен Томов като кмет РУМЕН ТОМОВ ОСТАВА КМЕТ ДО ПРОИЗНАСЯНЕ НА КС ВАС отхвърли жалбата на кмета Р.Томов за допълване на решението и спиране на делото му заради Конституционния съд!

 

 

Тричленен състав на Върховния административен съд спря производството по административно дело за отстраняването на благоевградския кмет Румен Томов до произнасянето на Конституционния съд по конституционно дело, образувано с искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от приложим по делото закон.

 

Делото във ВАС беше образувано по касационна жалба на кмета на Община Благоевград срещу решение от 21.05.2020 г. на Административен съд Благоевград, с което е отхвърлена жалбата му срещу Решение № 304-МИ от 28.04.2020 г. на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет на община Благоевград.

 

Делото във ВАС ще бъде възобновено след приключване на Конституционно дело № 5/2020 г. с предмет дали е налице противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

 

Междувременно, вчера ВАС излезе със свое определение, с което съдията-докладчик по делото на Румен Томов - Албена Радославова, беше отведена от делото. Отводът се налага поради нейни близки отношения с една от страните по делото, се казва в определението на ВАС.

 

Спряното дело за мандата на кмета Румен Томов до произнасяне на Конституционния съд отлага за неопределен период от време евентуалното провеждане на нови избори в Благоевград. Предвид сроковете за произнасане на решения на Конституционният съд, избори в Благоевград би могло да има най-рано следващата пролет. И то при положение, че КС не отмени разпоредбата на Закона за местното самоуправление и местната администрация, която вкара Томов в сагата около кметското му място. Ако тази разпоредба бъде отменена, не може да се каже дали тя ще е действаща и за благоевградския кмет, коментираха юристи за Е-79 нюз.

 

E79 News
Тагове:

Коментари: