.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.06.2020 10:17

Коментари 0 / Видяна 830

В България се живее най-евтино от страните в ЕС

Още по темата: Здравният министър бил спокоен за хода на епидемията КНСБ настоява обезщетението за майчинство да стане 730 лева Броят на пациентите с COVID-19 в Разлог се увеличава Дончев: Готвим нова подкрепа за бизнеса от поне 170 млн. лева ББР дава облекчени условия за кредитите КНСБ: Хиляди ще останат без доходи в края на годината ОПЕК прогнозира свиване на световната икономика с 4,3% през тази година Сачева: В бюджет 2021 предлагаме разумен баланс Фирмите ще получат 200 млн. лева заради COVID-19 НСИ: 34.9% по-малко наети в туризма, средната заплата е най-ниската - 647 лева

 

Най-скъп е животът в Дания, а най-изгодно се живее в България, където разходите за живот са с почти 50% под средните за Европейския съюз.

 

Ето още интересни данни за цените в европейските държави:

 

Датчаните плащат най-много за храна, а румънците - най-малко.

 

Това сочат данните на Евростат за 2019 година. Като цяло разходите за живот са най-ниски в България (47,2% под средните стойности за Европейския съюз), следвана от Румъния (45,1% по-ниски).

 

Първенец и тук е отново Дания, където разходите за живот са с 41,3% над средните за страните в ЕС. Следват Ирландия, Люксембург и Финландия.

 

Скъп Север, евтин Югоизток

 

Запазва се формулата "скъп Север, евтин Югоизток", отбелязва в тази връзка “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и цитира някои от данните. Алкохолът например струва най-много във Финландия и Ирландия, а най-евтин е в Румъния.

 

В Ирландия най-скъпи са и цигарите, а най-евтини са в България.

 

За хотел и ресторант в Дания се плаща около три пъти повече, отколкото в България и Румъния.

 

Черната техника е най-скъпа във Франция, като в тази категория стоки разликите в цените не са особено големи.

 

Също важи и за цените на облеклото, които са най-ниски в България, а най-високи - в Дания.

Швейцария е първенец.

 

Непропорционално високи в сравнение с останалите продукти са цените на храната в Австрия. По този показател страната се нарежда в топ 3 заедно с Дания и Люксембург.

 

В цяла Европа най-скъпи са хранителните продукти в Швейцария, Норвегия и Исландия. Това са и трите държави, в които животът е най-скъп, като в общата класация Исландия леко задминава Норвегия, а Швейцария е първенец.

 

Най-евтино в Европа се живее в Северна Македония и Турция, следвани от България, Босна и Херцеговина и Румъния. Данните не включват информация за доходите в съответните държави.

Автор: БГНЕС, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN