17 Септмври 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.06.2020 13:06

Коментари 0 / Видяна 882

Поклон пред духовния подвиг на Св. Паисий Хилендарски в Банско

Още по темата: Започва Световното младежко първенство по алпийски ски в Банско В Банско вече има лаборатория за PCR Обстановката на територията на община Банско е спокойна Син и брат на свещеници, извади кръста в Банско Висока опасност от лавини край Банско Туристи подновяват резервациите си за Банско Министърът на туризма ще посети Банско Общинското ръководство в Банско с призив към гражданите за кръводаряване Откриват ски сезона в Банско, ето кои писти ще работят Започва ски сезонът в Банско

 

Днес Банско се прекланя пред делото на свети преподобни Паисий Хилендарски - монахът, който със свойта „История славянобългарска” запали искрата на българското съзнание и положи основите на Възраждането.

 

През целия ден, отреден от Българската православна църква за ден на почит на духовния подвиг на светеца, признателните банскалии славят делото на великия си съгражданин.

 

Тържественият звън на църковните камбани започна да огласява Банско още в навечерието на празника.

 

А тази сутрин, Негово Високопреосвещенство Серафим, в съслужение със свещениците от храма „Света Троица”, отслужи Тържествена света литургия.

 

Празникът се пренесе на площад „Възраждане” пред мемориала на св. Паисий Хилендарски. Цветен гирлянд, направен от ученици и учители от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски”, и букети цветя бяха положени пред паметника.

 

Голямо вълнение предизвика четенето на откъси от свещената за всички българи „историйца” от кмета Иван Кадев и други изявени в областта на културата и просветата банскалии.

 

Още от сутринта до паметника на великия банскалия са поставени точни копия на писалището и стола на св.Паисий от килията му в Хилендарския манастир.

 

Всеки може да изрази преклонението пред делото на основоположника на българското Възраждане, като приседне пред писалището и препише редове от историята в най-новия и уникален препис на „История славянбългарска”.

 

Той е единствен по рода си в България, защото се създава от целия български народ.

 

Един от първите, включили се в преписа в празничния ден беше общинският кмет Иван Кадев.

 

За онези, които искат да участват в преписа след днешния празничен ден, могат да го направят във възстановената по образец от Хилендарския манастир килия на монаха в Духовно историческия център „Св.преп.Паисий Хилендарски”.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN