.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.06.2020 09:30

Коментари 0 / Видяна 392

НС трябва да открие процедура за избор на председател и 4-ма членове на КЕВР

Още по темата: Горанов няма да се върне в парламента Петимата нови министри се заклеха НС прие промените в кабинета Законът за хазарта влиза за окончателно разглеждане в НС „Масово хвърляне на каскети“ днес пред Съдебната палата На първо четене: Край с фигурата на вечния длъжник Около 400 000 души са били на протестите Двама служители на Министерския съвет са с COVID-19 Депутатите решиха: Вотът на недоверие ще се гледа утре в 11:30 ГЕРБ предупреди БСП: Протестиращите и вас не харесват

 

Очаква се Народното събрание да открие процедурата за избор на нов председател и четирима членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е изтичане на мандата.

 

Ускоряването на процедурата за подмяна на състава на регулатора, чийто мандат изтече през април, става по искане на премиера Борисов след обявено от КЕВР поскъпване на парното въпреки поевтиняването на природния  газ.

 

Депутатите ще обсъдят правилата за предлагане и избор на председател на енергийния регулатор, двама членове със стаж в областта на енергетиката, един - в областта на ВиК сектора и един член - икономист.

 

Предложенията ще се правят в 7-дневен срок след приемането на правилата от народни представители или парламентарни групи.

 

Преди дни парламентът одобри промените в Закона за енергетиката, с които се намалиха изискванията за стаж към експертите в регулатора. За председател на комисията ще е нужен не по-малко от пет години стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката или в областта на водоснабдяването и канализацията, от досегашните минимум седем години.

 

От БСП се обявиха против намаляване на изискването на стаж, като заподозряха, че правилата за избор на независим орган се променят заради определен човек. От ГЕРБ заявиха, че целта е да се даде път на младите, като изрично ще се изисква стаж на ръководна длъжност в експертната област.

 

Днес е предвиден и редовен парламентарен контрол. В него на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът Томислав Дончев и още петима министри.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN