.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.06.2020 10:42

Коментари 0 / Видяна 792

Днес са Петрови заговезни – от утре блажното е забранено

Още по темата: Летен Атанасовден е! Прави се молебен за дъжд Днес е денят на чудотворните изцеления Православната църква отбелязва Събор на 12-те апостоли Петровден е! Днес завършва Петровият пост Два празника отбелязваме днес, Еньовден и рождението на Св. Йоан Кръстител Днес имен ден празнуват… Днес са Петрови заговезни – от утре блажното е забранено Благоевградчани с молитва и надежда на Свети Дух Православната църква отбелязва днес празника Свети Дух

 

На днешния ден Православната църква отбелязва Неделя след Петдесетница – Петрови заговезни.

 

Това е последният ден, в който християните могат да ядат месо, от утре блажното е забранено до Петровден.

 

Петровият пост завършва в деня преди двата най-големи апостолски празника – 29 юни, когато се честват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни – Събор на светите дванадесет апостоли.

 

В Неделя след Петдесетница свети апостол Петър произнесъл първата християнска проповед. В този ден приели вярата в Христа, кръстили се и се присъединили към първата християнска общност около три хиляди души.

 

На този ден църквата празнува всички светии, разпространявали Евангелието на Спасението.

 

Почита светците като верни приятели и раби на Бога и се прекланя пред техните чутовни дела и подвизи, извършени от тях за Божията слава и с помощта на Божията благодат.

 

Заговезни са църковни празници, отбелязвани в деня преди началото на период на пости.

 

В годината има Месни заговезни и Сирни заговезни – преди започване и в началото на Великите (Великденски) пости; Петрови заговезни – преди започване на Петровите пости; Богородични заговезни – преди започване на Богородичните пости и Коледни заговезни – преди започване на Коледните пости.

E79 News
Тагове:

Коментари: