.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.05.2020 11:43

Коментари 0 / Видяна 836

Петричко село на протест

Още по темата: ДГ №3 „Слънце“ от вчера работи извънредно за децата на лекарите от петричката болница Кметът на Петрич Д. Бръчков предлага да отпаднат наемите за месец декември за всички, които ползват общински обекти Отменят и кукерския фестивал в Петрич Георги Ангелски напуска ОбС Петрич Община Петрич с нови епидемични мерки от днес Щабът в Петрич иска вечерен час за заведенията и удължаване на мерките до 15 ноември Въвеждат вечерен час за заведенията в Петрич Обособиха приемна за граждани в сградата на Община Петрич Три сватби в община Петрич забранени след намесата на прокуратурата и РЗИ Заради COVID - 19! Нови по - строги мерки в Петрич

 

Жители на петричкото село Михнево се обявиха против предложение училището в населеното място да бъде затворено.

 

Ако то бъде закрито, децата ще трябва да посещават учебното заведение в близко село.

 

В Михнево живеят около 1000 души. Школото е построено през 1908 г. с доброволния труд на местните. През 1913 г. бива опожарено, а след това отново е възстановено.

 

За „Тази сутрин“ директорът на Дирекция образование към Община Петрич Нина Попова обясни, че основната причина да се поиска закриването на училището е намаляването на броя на децата.

 

„През учебната 2015-16 г. учениците в ОУ „Екзарх Йосиф“ са били 70. След това те постепенно намаляват. За следващата 2020-21 г. се очаква 37 ученици да прекрачат прага на заведението“, коментира тя.

 

Местните са на мнение, че в училището работят добри педагози, които работят успешно с техните деца. По думите им доказателство за това са успехите на Националното външно оценяване.

 

Те подкрепят изцяло училището и не искат децата им да бъдат пренасочвани другаде. Според тях няма как нормативната база да е една и съща за населени места със 100 хил. души и за място с 1000.

 

Месните обясниха, че голяма част от родителите се занимават със земеделие и тяхната работа е свързана от рано сутрин до късно вечер – т.е преместване на техните деца ще усложни ситуацията.

 

Те смятат, че ако се закрие училището, това ще означава да се остави селото на доизживяване и постепенното му обезлюдяване. Кметът на Михнево обясни, че се търсят варианти за запазване на училището.

 

От Комисията към Общинския съвет подчертаха, че решение за закриване на училището все още не е взето.

Автор: bTV, E79 News; Снимки: bTV
Тагове:

Коментари: