.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
26.05.2020 11:43

Коментари 0 / Видяна 552

Петричко село на протест

Още по темата: Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“ Първите петрички праскови се предлагат на цена от 1.50лв. на пазара Свещеник от с. Първомай се нуждае от средства за лечение ОбС – Петрич закри училището в Михнево Петричко село на протест В община Петрич раздават хранителни продукти по програма на ЕС Каруца блъсна възрастен дядо в Петрич Отварят къщата на Ванга в Рупите Затвориха къщата на Ванга, в църквата на Рупите - пускат по един Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”

 

Жители на петричкото село Михнево се обявиха против предложение училището в населеното място да бъде затворено.

 

Ако то бъде закрито, децата ще трябва да посещават учебното заведение в близко село.

 

В Михнево живеят около 1000 души. Школото е построено през 1908 г. с доброволния труд на местните. През 1913 г. бива опожарено, а след това отново е възстановено.

 

За „Тази сутрин“ директорът на Дирекция образование към Община Петрич Нина Попова обясни, че основната причина да се поиска закриването на училището е намаляването на броя на децата.

 

„През учебната 2015-16 г. учениците в ОУ „Екзарх Йосиф“ са били 70. След това те постепенно намаляват. За следващата 2020-21 г. се очаква 37 ученици да прекрачат прага на заведението“, коментира тя.

 

Местните са на мнение, че в училището работят добри педагози, които работят успешно с техните деца. По думите им доказателство за това са успехите на Националното външно оценяване.

 

Те подкрепят изцяло училището и не искат децата им да бъдат пренасочвани другаде. Според тях няма как нормативната база да е една и съща за населени места със 100 хил. души и за място с 1000.

 

Месните обясниха, че голяма част от родителите се занимават със земеделие и тяхната работа е свързана от рано сутрин до късно вечер – т.е преместване на техните деца ще усложни ситуацията.

 

Те смятат, че ако се закрие училището, това ще означава да се остави селото на доизживяване и постепенното му обезлюдяване. Кметът на Михнево обясни, че се търсят варианти за запазване на училището.

 

От Комисията към Общинския съвет подчертаха, че решение за закриване на училището все още не е взето.

Автор: bTV, E79 News; Снимки: bTV
Тагове:

Коментари: