.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.05.2020 15:38

Коментари 0 / Видяна 528

Отварят къщата на Ванга в Рупите

Още по темата: Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“ Първите петрички праскови се предлагат на цена от 1.50лв. на пазара Свещеник от с. Първомай се нуждае от средства за лечение ОбС – Петрич закри училището в Михнево Петричко село на протест В община Петрич раздават хранителни продукти по програма на ЕС Каруца блъсна възрастен дядо в Петрич Отварят къщата на Ванга в Рупите Затвориха къщата на Ванга, в църквата на Рупите - пускат по един Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”

 

Ще се влиза по един, организацията ще е като в парковете

 

Къщата на Ванга в Рупите отваря врати след 13 май.

 

Това обяви „Серафим Иванов, управител на комплекса в подножието на вулкана Кожух. Сградата беше затворена преди повече от месец заради заразата, която промени света.

 

В ситуацията на разхлабване на мерките срещу коронавирус в цялата страна и от святото място са взели решение постепенно да се върнат към нормалния начин на работа.

 

"В събота и особено в неделя имаше много хора, което ни накара да се замислим, че наближава времето да отворим къщата и документалната зала. Влизането на посетителите ще бъде по един, като няма да се спират и постоянно ще се движат. Препоръчваме на хората да не докосват нищо вътре.

 

Организацията на влизане ще бъде като в парковете - еднопосочно движение и постоянно ходене, без да се стои на едно място", обясни Иванов.

 

На различни места в комплекса са разположени дезинфектанти, които да се ползват от посетителите. "По отношение на поляните не можем да забраним на хората да сядат и да се събират на групи.

 

Това ще оставим на тяхната съвест и отговорност. Като вярваме, че при нас идват отговорни хора и няма да допуснат нарушаване на мерките", добавиха от управата на красивото място в Рупите.

 

Затоплянето на времето, почивните дни и охлабването на мерките предизвикаха стотици души да се отправят край святото място край Петрич. Сред посетителите можеха да бъдат забелязани популярни лица като футболиста Спас Делев с приятелката си, както и певицата Дебора, която изведе на чист въздух малкия си син.

 

Очаква се с отварянето на границите да се завърнат и посетителите от чужбина, като традиционно най-голям е броят на гостите от Русия, където Ванга от десетилетия е на почит.

 

 По време на извънредното положение църквата в Рупите не затвори врати нито за момент.

 

Храмът работеше всеки ден, но посетители почти липсваха. Всеки петък, събота и неделя, а също така и на официалните църковни празници свещеник изнася служба в храма.

 

Извършват се всички религиозни обреди като венчавки и кръщенета, като записването е предварително. Къщата на Ванга е построена през 1970 г. Първоначално пророчицата я ползва само през деня, а вечер се прибира за спане в Петрич.

 

След 1994 г. поради влошеното си здраве я обитава постоянно. От нея на 3 август 1996 г. Ванга заминава в Правителствена болница - София, и след 8 дни си отива завинаги от този свят.

 

В тази къщичка на 6 септември 1984 г. Ванга публично завещава цялото си движимо и недвижимо имущество на българската държава. В постройката на 4 декември 1994 г. пророчицата учредява фондацията, носеща нейното име, и й дарява построения от нея храм "Света Петка Българска".

 

След смъртта на пророчицата на 11 август 1996 г. къщичката е запечатана поради оспорване на завещанието от страна на сестра й Люба Гайгурова.

 

Съдът отхвърля искането за отмяна на завещанието като неоснователно и зачита волята на Ванга. На 25 март 2014 г. с водосвет къщичката е отворена за посетители и преди пандемията приемаше българи и чужденци, които искат да се докоснат до дома на пророчицата.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN