.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
29.04.2020 12:00

Коментари 0 / Видяна 1060

Затвориха къщата на Ванга, в църквата на Рупите - пускат по един

Още по темата: Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“ Първите петрички праскови се предлагат на цена от 1.50лв. на пазара Свещеник от с. Първомай се нуждае от средства за лечение ОбС – Петрич закри училището в Михнево Петричко село на протест В община Петрич раздават хранителни продукти по програма на ЕС Каруца блъсна възрастен дядо в Петрич Отварят къщата на Ванга в Рупите Затвориха къщата на Ванга, в църквата на Рупите - пускат по един Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”

 

Под ключ е къщата на пророчицата Ванга в местността Рупите, където приживе тя построи манастирски комплекс. Постройката е затворена за посетители заради извънредното положение, свързано с разпространението на коронавируса у нас.

 

Стаите в дома на ясновидката са твърде тесни и целта на служителите е да не се допуска струпване на хора на едно място. Често се образуват и опашки от желаещи да видят къде е живяла и помагала на нуждаещите се Ванга.

 

Не е разрешено в момента и да се отдъхва в красивия парк около църквата „Света Петка” на пророчицата. Навсякъде са поставени сигнални ленти, има и табели, че е забранено да се сяда по пейките и в беседките. Не работят и залите край храма – затворени са залата за икони, залата за изложби и залата за венчавки и кръщенета.

 

„Отворена е единствено църквата. Всеки мирянин е добре дошъл, но трябва да спазва ограниченията. Хората влизат в храма по един през централния вход и излизат през странична врата, въвели сме еднопосочно движение. Миряните могат да запалят свещ и на гроба на леля Ванга.

 

Но няма как да разгледат нито къщата й, нито залите, не могат да си почиват и в парка”, заяви управителят на комплекса в Рупите – Серафим Иванов. Той увери, че хората, които идват, спазват всички изисквания, не създават никакви проблеми на служителите с поведението си.

 

В дните на извънредното положение няма много посетители, липсват големите групи, няма ги автобусите с туристи. Маршрутът за всички е ясно начертан – от паркинга се стига до входа на комплекса, след това се стига до църквата и гроба на Ванга, след което по обратния път напускат светата обител.

 

„Дано скоро отмине това извънредно положение и възстановим обичайния си ритъм на работа. За да не разочароваме хората, които искат да разгледат и къщата на Ванга, и залите ни.

 

Все повече хора идваха тук, за да се венчават и да кръщават децата си. Някои се прибират от чужбина, за да се врекат във вярност или да кръстят детето си тук, в храма на Ванга”, допълва Серафим Иванов.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN