.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.04.2020 11:26

Коментари 0 / Видяна 822

Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”

Още по темата: Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“ Първите петрички праскови се предлагат на цена от 1.50лв. на пазара Свещеник от с. Първомай се нуждае от средства за лечение ОбС – Петрич закри училището в Михнево Петричко село на протест В община Петрич раздават хранителни продукти по програма на ЕС Каруца блъсна възрастен дядо в Петрич Отварят къщата на Ванга в Рупите Затвориха къщата на Ванга, в църквата на Рупите - пускат по един Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”

 

Финансирането на проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи” ще бъде по Оперативна Програма „Региони в растеж” – одобрение на инвестиционни намерения, свързани с разработването на цялостен интегриран туристически продукт с основен акцент - паметник на културата с национално значение и съпътстващи дейности по социализация на паметника, които да допринесат за социално-икономическото развитие на региона.

 

Това е заложено и в решението на ОбС – Петрич, с което Античен град Хераклея Синтика се определи като „Обект от първостепенно значение за община Петрич“.

 

За обекта е разработена идейна концепция под ръководството на ръководителя на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински, включваща реставрация, консервация и социализация.

 

Проектът на Община Петрич има подкрепата на Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство.

 

За социализацията и популяризирането на археологическия обект ще се създаде подходяща туристическа инфраструктура, включваща туристически пешеходни пътеки и платформи за наблюдение, места за отдих, рекреация и почивка.

 

Ще бъде изграден паркинг за автомобили, автобуси и каравани.

 

Предвидени са атракциони, показващи римските традиции в управлението и използването на водата.

 

Предвижда се също така да се изгради Посетителски център с експозиционна и виртуална зала, където чрез дигитални 3D възстановки и визуализации ще бъде представен един съвременен начин за експониране на археологията, увлекателен за подрастващите.

 

Ще се разработят приложения и интерактивни модели, които да позволяват обекта да се разглежда и от разстояние само през телефон или таблет.

 

Също така залата ще бъде оборудвана с 3D очила за виртуална реалност, интерактивни маси и табла, гобо протектор, холограмен куб и други, осигуряващи внедряване на съвременни технологии на обекта.

 

Към идейната концепция и на база заданието е разработен финансов модел на очакваната инвестиция, като в него са заложени финансовите параметри на очакваните разходи и приходи.

 

На база финансовия анализ се определи необходимата обща сума за инвестицията, която възлиза в размер на 8 175 758,90лв. Усвояването на средствата по програмата започва след 2022 г. Всички проекти по програмата включват безвъзмездно финансиране и дългосрочен нисколихвен заем (20 г.).

 

Очакваните приходи за същия период според разработения бизнес план възлизат на 5 880 000,00лв., която сума като приход от обекта ще бъде от продажба на билети, отдаване под наем на площи и помещения, продажба на сувенири, книги и други туристически продукти, организиране на фестивали и различни мероприятия.

 

При бъдещо одобрение на проекта на община Петрич, обект Античен град Хераклея Синтика ще се нареди до вече утвърдени и популярни туристически обекти в страната, получили одобрение на проектите си, а именно Перперикон, Казанлъшката гробница, Вила Армира, Крепостта в Хисаря.

 

Това практически ще бъде единственият проект с подобна мащабност за Югозападна България. Освен голяма отговорност в опазването на културното ни наследство, дългосрочните цели на проекта, който Община Петрич разработва, са създаване на подходящ социално – икономически климат за малкия и среден бизнес в сферата на обслужването и туристическите услуги в района.

 

Проектът на Община Петрич е внесен за одобрение. 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN