.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.03.2020 16:20

Коментари 0 / Видяна 2358

Решението по казуса с кмета на Благоевград ясно след края на извънредното положение

 

Днес изтича 14-дневният срок, в който ВАС трябва да реши казуса с кмета на Благоевград Румен Томов, а именно дали е нарушил закона, поради което следва да бъдат прекратени предсрочно пълномощията му, или не.

 

Това обаче няма как да стане известно както на страните по делото, така и на цялата общественост в Благоевград, тъй като, докато сме в извънредно положение, съдиите не публикуват решенията си, обясниха за „Струма“ магистрати.

 

Обявяване на резултатите от съдебни дела и вписването им в деловодните книги се извършва след отпадане на извънредното положение, това е посочено в т. 6 от организационните мерки по правораздаване, които въведе ВАС на 16 март.

 

Така поне до 13 април, когато изтича едномесечният срок от въвеждането на извънредното положение заради коронавируса, няма да е ясна волята на ВАС за това ще има или не частични избори за кмет, с която трябва да се съобрази ОИК – Благоевград.

 

Припомняме, че делото във ВАС бе разгледано на 11 март, след като кметът Румен Томов оспори решението на Административен съд – Благоевград, с което бяха дадени указания за предсрочно прекратяване на пълномощията му заради нарушение на закона.

 

Мотивите на съдия Димитър Узунов бяха, че новоизбраният кмет не е изпълнил нито едно от трите изисквания по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА, а именно в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати, т.е. до 4 декември 2019 г., да предприеме необходимите действия за прекратяване на търговската дейност на ЕТ „Румен Томов-Алма-ЕМ“ с физическо лице-търговец Румен Георгиев Томов, респективно не е уведомил за това председателя на Общинския съвет и ОИК – Благоевград.

 

Преписката бе върната на ОИК от съда за ново разглеждане с указания за спазване на закона и предсрочно прекратяване на кметските пълномощия на кмета Румен Томов. Освен заинтересованата страна Румен Томов решението бе обжалвано и от ОИК, което обаче бе подписано с особено мнение от трима членове на ГЕРБ.

 

Както „Струма“ писа, на делото във ВАС адвокат Милана Кривачка, която представлява кмета Румен Томов, бе изтъкнала, че са предприети всички законови действия.

 

Адвокат Паскал Бояджийски, който е процесуален представител на ГЕРБ, бе категоричен, че има закононарушения, и дори бе представил доводи за нередовност на жалбата на ОИК – Благоевград, тъй като не е била подписана от лице с юридическо образование или преподписана от адвокат, а от зам. председателя и секретаря на комисията.

 

Крайното решение по делото може да се очаква след 13 април, в случай че срокът на извънредното положение не бъде удължен.

 

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари: