.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.02.2020 11:43

Коментари 0 / Видяна 7504

Спортни клубове и школи в Благоевград на улицата! Обвиняват кмета в тенденциозност

Още по темата: Да управляваш на инат! Кметът на Благоевград прави фестивал, вместо да подкрепи болниците в града! Дезинфекцират със специализирана техника откритите обществени площи в Благоевград Започна дезинфекция на автобусните спирки и улици в Благоевград Подаването на заявления за приема на деца в детските градини в Благоевградско се отлага с 30 дни Кметът Томов свиква спешно кризисния щаб Христо Михалков е новият началник-отдел "Социална политика" Христо Михалков оглави отдел "Социална политика" в община Благоевград. Той е назначен със заповед на кмета Румен Томов вчера. За това, че той ще е новият социален шеф. Мястото бе овакантено, след като досегашната началничка на отдела Елена Стойчева бе о Важно за благоевградчани! Обслужват граждани само на гишета Нова болница, балнеосанаториум с минерална вода и язовир „Ракочевица“? Махат и ръководителя на ансамбъл „Пирин“?

 

 

Десетки деца в Благоевград  останаха без зала за тренировки и представления след като Общината им забрани достъп до залите, които са ползвали до момента. 

 

20 деца от боксов клуб „Пирин“ и 40 деца от театрална школа „Ер малък“ останаха на улицата след кметско решение. Ръководителите на боксовия клуб Илия Илиев и на театралната школа Бранимир Митов не са уведомени за мотивите за изгонването им от общинските помещения, които са ползвали. Опитите им за разговор с кмета Румен Томов и ресорния заместник-кмет Василиса Павлова остават без резултат. Единственото, което получават до момента, са задочни обвинения през различни медии, че ползват общинските имоти безплатно.

 

Факт е обаче, че в такива помещения и отново безплатно тренират почти всички спортни клубове и школи по интереси в Благоевград. Предоставянето на зали безвъзмездно беше част от политиката на Община Благоевград, с която се целеше по-добро физическо и нравствено развитие на подрастващите и отдалечаването им от вредни навици и прояви. Но дали пък новото общинско ръководство няма различна визия по този въпрос? Надяваме се, че не. И веднага възниква следващият въпрос. Защо само на определени клубове  е забранен достъпът до общинските зали и има ли някаква тенденциозност и уреждане на лични сметки в тези решения?

 

Илия Илиев е собственик и треньор на боксов клуб „Пирин”. Доскоро провеждал тренировките си в зала „Орфей”, която е оборудвана с боксов ринг. Договор за безвъзмездно ползване с общината не успял да подпише, тъй като подготовката му съвпаднала с местните избори през есента. Клубът му е член на Българската федерация по бокс, има съответните лицензи, документи и участия в спортния календар.

 

Съвсем неочаквано преди 2 седмици, отивайки с децата на поредна тренировка, Илиев заварва вратите на залата със сменени брави, без да е уведомен за това. Многократните му опити да се свърже с кметското ръководство са безуспешни. Освен, че вече 2 седмици над 20 деца са на улицата, в залата са заключени обувки,екипи и лични вещи.

 

Илия Илиев определя действията на кметското ръководство като политически реваншизъм,  визирайки подадената от негова страна жалба в Административен съд - Благоевград срещу решението на ОИК, с което Румен Томов остана кмет.

 

„Вече 2 седмици аз, всички трениращи деца и родители им нямаме яснота защо постъпиха така с нас. Всеки ден получавам купища въпроси, на които не знам как да отговоря. Децата ме питат как да си вземат обувките и вещите. Какво да им кажа?“.

 

Аналогичен е случаят с Бранимир Митов, художествен ръководител на Театрална школа ,,Ер малък" и ДТ „Енчо Халачев“. Там 40 деца са лишени от възможността да се качат на сцена и да покажат изкуството си. Става въпрос за сцената на кукления театър в Младежки дом, която децата от ,,Ер малък" ползвали едва по 12 часа месечно. Митов също не е получил никакво предизвестие, просто директорката на Общински куклен театър му заявила, че повече няма да влиза в сградата.

 

Основната репетиционна на театралната школа е във Военния клуб. Ползвали залата на Куклен театър само за представления и репетиции преди тях. Митов лично монтирал контролен електромер, сметките по който плащал редовно.

 

„Децата имаха зала, в която да направят  представление и да продадат билетче от 3 лева, за да могат да идат на фестивал в Пазарджик или Велико Търново. И където и да отидем  са казвали „Благоевград идва!”. Ползвали сме залата само в понеделник по 2 часа и по една сряда в месеца за представление. Винаги сме се съобразявали с програмата на кукления театър ”, казва Бранимир Митов.

 

 „Няма школа, няма спортен клуб в Благоевград, който през последните 8 години да не е ползвал общинска собственост. Такава беше политиката на Община Благоевград - даваше се възможност на всеки да работи. Всички ние активно сме участвали в културния  и спортен живот на общината. Аз лично съм правил между 10 и 15 безплатни събития за общината на година. За тези, които ми е заплатено, ми е плащан минимумът.  Най-пресният пример:  зам.-кметът по културата г-жа Василиса Павлова е много горда, че е направила модно ревю и е открила изложба. Тя обаче не знае, че за модното ревю аз направих осветлението пак безплатно, на нейното събитие, с което тя се гордее. И 2 дни след това излиза материал, че Брано Митов е ограбил общината, като е ползвал 12 часа залата.”

 

Също като Илиев, Митов вижда тенденциозно отношение към него и школата му, но този път то е на лична основа.

„ Сегашният PR на общината - Пролет Трифонова, допреди само 5-6 месеца работеше в този театър. И ако аз съм „откраднал” нещо от Благоевград, тя е била с мен. Не можеш да сочиш с пръст някакви хора, защото единият се кандидатирал за кмет, а другият е бивш мъж на  PR-ката ти и води дело срещу нея, за да може да си вижда детето”, категоричен е Бранимир Митов.

 

Децата от театрална школа „Ер малък“ готвят „Макбет“, чиято премиера обаче няма как да бъде в Благоевград. А утре по време на заседанието на ОбС Благоевград треньорът по бокс Илия Илиев ще запознае общинските съветници и цялата общественост с отношението, което получава от сегашното ръководство на Общината Благоевград. 

 

Автор: Екип, E79 News
Тагове:

Коментари: