.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.02.2020 12:41

Коментари 2 / Видяна 2868

Още безработни в Благоевград след затварянето на Lafka

 

Десетки нови благоевградчани останаха без работа и препитание заради затварянето на веригата Lafka. 28 са павилионите на дружеството в Благоевград, които преди два дни официално прекратиха дейността си. Това се случи след като от „Лафка маркет“ АД пуснаха официално съобщение на сайта си, че дружеството преустановява оперативната си дейност заради влезлите в сила нови законови ограничения в областта на лотарийните игри. Два дни по-късно и сайтът на „Лафка маркет“ вече не съществува.

 

 

В момента на всички обекти на Lafka в Благоевград се прави ревизия, научи Е-79 нюз. Работещите в тях остават на трудов договор до приключването на проверката. Към момента част от хората вече са освободени, други все още се водят на работа, тъй като ревизията през обектите им не е минала. Екипът ни разговаря с Весела К., доскорошен служител в един от благоевградските павилиони на веригата. От вчера активно си търси работа, но казва, че освен сервитьорка, в града друго не може да намери. А тя е на 50 г. и собствениците на заведения не я приемат с добро око. Има две деца – синът ѝ е студент, а дъщеря ѝ е ученичка. До сега семейството издържали тя и съпругът ѝ, сега остават само на неговата заплата.

 

Веригата Lafka се появи в Благоевград през 2012 г. и веднага предизвика недоволство сред дребните търговци в града. Дружеството наложи монопол над разпространението на вестници и периодични издания, освен това в павилионите се продаваха пакетирани храни, напитки и тютюневи изделия. Оказва се обаче, че основните приходи не са били от търговия, а от лотарийните игри и билети, които се предлагаха в обектите. От каквото и да са идвали основните приходи на търговците обаче, фактът е един – още поне 50-60 човека от Благоевград вече са на улицата, без работа и доходи.

 

Остава висящ и въпросът каква ще бъде съдбата на павилионите и чия собственост са те. Преди години, когато дружеството стъпи в Благоевград, се появи информация, че според сключения договор между Общината и собствениците му, трябвало самите лафки да останат за общината при евентуално приключване на дейността им. Отправихме запитване по този въпрос към пи ар отдела на Община Благоевград, но от там за сега нямаме отговор.

 

Според източници на Е-79 нюз, Български спортен тотализатор вече проявявал интерес към павилионите. От ръководството на тотото в Югозападна България обаче заявиха, че не са запознати на този етап да има такова нещо и отказаха да коментират информацията.

 

Неясно остава и как ще бъдат разпространявани вестниците и другите печатни издания, чиито основен дистрибутор  до момента беше Лафка.

 

Автор: Екип, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN