.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.02.2020 11:02

Коментари 0 / Видяна 1062

Опашки за узаконяване на газовите уредби

Още по темата: Ремонтират участък от АМ „Тракия“ Границите ни остават затворени за страни от трети държави до 17 април Възможни са затруднения при продажбата на е-винетки и маршрутни карти на 31 март Транспортните фирми в Благоевградско са пред фалит Пускат български граждани от чужбина дори и с изтекли документи Опашките на “Капитан Андреево” стават все по-малки До 3 април: Ограничават движението през прохода „Шипка“ ГКПП-Златарево затворен в двете посоки заради две карантинирани села Авария в тунела „Траянови врата“ на АМ "Тракия" Колона от автомобили затапи изхода на Благоевград в посока София тази сутрин

 

 Опашки от автомобили с нередовни документи се извиха пред контролно-техническите пунктове през последната седмица.

 

Мащабна акция на Пътната полиция вдига приходите на 156-те пунктове в страната, които имат разрешение от ИА „Автомобилна администрация” за извършване на проверки на автомобилни газови уредби (АГУ).

 

Въпреки че изискването за узаконяване на допълнително монтираните газови уредби и за промяна на регистрацията им е влязло в сила от 1 септември 2014 г., оказва се, че регистрираните в КАТ промени в горивните уредби са едва 25 000.

 

Колко са всичките автомобили с допълнително монтирани АГУ у нас никой не знае, но според експерти регистрираните в КАТ изменения едва ли са повече от 10% от всички подлежащи на узаконяване, пише Монитор.

 

През изминалата седмица служители на КАТ извършваха засилени проверки на превозните средства с газови уредби. Контролът над водачите ще бъде с цел да се установи дали е спазено изискването при изменение в конструкцията на превозното средство – монтирането на уредба да бъде заявено в Пътна полиция.

 

“Малко са хората, които си регистрират коректно колите с газови уредби. За да се регистрират газовите уредби, първо се издава протокол от сервизите, които монтират уредбите, а след това преглед в специализиран пункт.

 

От специалните пунктове проверяват работата на сервизите. Този преглед струва между 30 и 80 лева, а подлежащите на узаконяване газови уредби са вероятно над 100 000. След това предстои регистрация в КАТ. Процедурата в КАТ отнема няколко часа.

 

Необходимите документи за смяна на талона в КАТ са сертификат от газовия сервиз и документ от първоначален технически преглед на газовата уредба от лицензиран сервиз. Въпреки това регистрацията е много по-изгодна, тъй като според чл. 179, aл. 1 т. 3 от Закона за движение по пътищата „собственик или длъжностно лице, което допуска в движението по пътищата пътно превозно средство, чиято конструкция е изменена без съответното за това разрешение”, се наказват c глоба от 150 лв.

 

Газова система, монтирана след 2014 година трябва да мине първоначална проверка в специализиран пункт. Срокът за първоначалната проверка е преди следващия годишен технически преглед (ГТП).

 

Така, ако сте закупули чисто нов автомобил и сте монтирали веднага газова уредба, то той трябва да мине през първоначална проверка до 3 години след датата на монтажа, тъй като тогава му е следващият ГТП.

 

Ако сте с втора употреба автомобил, който трябва всяка година да преминава ГТП и например всеки ноември минавате преглед, а сте монтирали АГУ февруари 2020-а, то вие имате срок да минете първоначална проверка през ноември 2020 година.

 

При автомобили с монтирани АГУ и вписани в удостоверението за преминат ГТП преди септември 2014-а не подлежите на първоначална проверка. Освен това и нямате срок за смяна на талона.

 

На автомобил с монтирана газова уредба или вписана в ГТП удостоверението след 2014 година, трябва да се смени талонът в КАТ до 3 години след първоначалната проверка.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN