.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.02.2020 11:16

Коментари 0 / Видяна 428

Изключителна изложба "Дипломация и изкуство" гостува в Благоевград

Още по темата: Призовават кмета на Благоевград към действия Областният управител Бисер Михайлов свика спешно кризисния щаб за Коронавируса! На училище по време на пандемия Ударна дезинфекция на учебни заведения в Благоевград срещу COVID-19 Благоевградчани излизат на протест Малки и големи посрещнаха Баба Марта на площада в Благоевград Започват номинациите за "Жена на годината в Благоевград” С Масленица руснаците в Благоевград изпратиха зимата Въжен парк – Благоевград отваря врати на 1 март Община Благоевград отново предаде хората. Винетките остават

 

В Градската художествена галерия в Благоевград беше открита изложбата "Дипломация и изкуство". Експозицията е по повод 140 години от началото на българската дипломатическа служба.

 

Почитателите на изкуството могат да разгледат творби от колекцията на Министерството на външните работи - една от най-оригиналните художествени сбирки, собственост на държавните институции у нас. Това не е музейна или колекционерска сбирка. Картините от фонда присъстват със свой „глас“ в представителните зали на министерството и десетки дипломатически мисии по света. Отделяни от фондовете на българските художествени галерии, избирани от общи изложби, дарявани от авторите – днес те ни разказват за духа на своето време.

 

Иложбата включва произведения на 12 автори от различни творчески генерации. „Най-стара сред картините е „Женски пазар“ на Цено Тодоров. Всичко е тематично организирано през образите на родното, класическите модели и разбира се новите ветрове и промяната.“, каза при откриването на експозицията Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

 

Посетителите на галерията в Благоевград могат да разглетат катртини на класически автори като Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Никола Танев и Васил Стоилов, Пенчо Балкански. Показюани са платната на Димитър Киров, Георги Баев и Никола Казаков. Пейзажи на Петър Морозов, Никола Танев, Димитър Кожухаров и Светлин Русев.

Любопитно е, че тези произведения са били част от интериора на българските посолства и културни институти на различни места в Европа и целия свят.

 

„Картините не са катологизирани и съответно репродуцирани, така че са съвсем непознати за широката публика.“  Това обясни Михаел Артамонцев – експерт в Държавния културен институт на Външно министерство.

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN