.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.02.2020 09:07

Коментари 0 / Видяна 360

Петрич се преклони пред Апостола на свободата

Още по темата: Засилени мерки в ромските квартали на Петрич Пожар пламна в пловдивска болница Петрич се преклони пред Апостола на свободата OLAF започна разпити в Петрич на тема строеж или реконструкция е новият музей за 1,5 млн. лв. Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява община Петрич Втори двоен „цар“ короноваха в Коларово на Трифон Зарезан Мащабен проект обнови Родилно отделение в Петрич Административен съд – Благоевград обяви частична недействителност на избора на Общински съвет – Петрич Беласица Петрич победи с 2:0 Академия Пандев В Петрич връчиха отличия „Спортист на годината“

 

 Хиляди петричани и гости на общината се включиха във факелното шествие за 147-годишнината от обесването на Васил Левски. 500 факли бяха запалени в знак на признателност и почит, символ на свободата и паметта българска.

 

Шествието тръгна под съпровод на ударни инструменти, начело с портрет на Апостола и 20-метров национален трибагреник, носен от младежи в народни носии. Във факелното шествие се включиха и официални гости на Петрич от общините Сандански, Разлог, Кресна и Струмяни.

 

Пред паметник „Народни будители“ възпитаници на Общински детски комплекс – Петрич представиха с патос литературно-музикалната композиция „Следваме заветите ти, Апостоле“, в която прозвучаха знаменателни думи на Левски, записани в личното му тефтерче.

 

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков посочи, че личността на Апостола ще се вижда във времето, независимо и въпреки всичко, защото Левски е идея - идея за която си струва не само да живееш, а и да се бориш.

 

„Нека бъдем будни за саможертвата на Васил Левски, защото само така ще продължим неговия път! България винаги ще има нужда от Апостола, от прочита на неговите думи, от посланията, които идват с тях! Те винаги ще респектират с най-голяма сила и ще изискват от нас!“, каза в словото си кметът Димитър Бръчков.

 

Д-р Георги Тренчев, член на УС на Общобългарски комитет „Васил Левски“ посочи, че за всеки българин е потребно днес да поднесе цвете пред един незнаен гроб и да сведе глава пред едно бесило.

 

„Дошли сме, колкото да ти се поклоним, толкова и да се покаем, Апостоле“, подчерта в словото си д-р Георги Тренчев и допълни, че подвигът на Васил Левски не само ни вдъхновява, но и стряска.

 

„Съхранявайки делото на Апостола, ние съхраняваме България. Левски напомня на всички за дълга към Отечеството. Няма по-безспорна личност от тази на Апостола“, обобщи в Петрич д-р Георги Тренчев.

 

Десетки граждани, институции и организации положиха цветя и венци, запазиха минута мълчание в памет на Васил Левски и загиналите за свободата на България!

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN