.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.02.2020 17:29

Коментари 0 / Видяна 1210

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград с грижа към своите абонати

Още по темата: Без вода в Струмско до 16 октомври Благоевградският кв. "Струмско" остава без вода за месец Режим на водата в част от селата в Община Струмяни ВиК - Благоевград с мобилна лаборатория за обследване на водопроводи и откриване на скрити течове Позиция на ВиК във връзка с проливните дъждове в Благоевград Заради ремонт! Част от благоевградското село Бело поле остава без вода 3D проект на водоснабдяването на Благоевград е най-новият експонат в Музея на водата в града ВиК ще извърши планова профилактика на водопроводната мрежа в Благоевград Спират водата в Покровник, вижте кога Инж. Росица Димитрова инициира среща със собственици на вили в местността „Бодрост“

 

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград отправя апел към своите абонати да проверяват картите за идентификация на служителите на Дружеството, особено при посещение на домашен адрес.

 Целта е да бъдат предотвратени евентуални измами от недобросъвестни граждани.

 

ВиК- Благоевград напомня, че освен карти за легитимация, служителите имат отличителни знаци по служебното си облекло.

С цел максимална защита на своите абонати, по разпореждане на ръководството на водното дружество, в сайта на ВиК – Благоевград http://vikblg.com/, в секция „Услуги“, подсекция „Продажби и инкасо“, ежемесечно  се публикува подробен график за отчитане на водомерите. Освен конкретни дати, в него са вписани и имената на самите инкасатори.

При възникнало съмнение, сигнал може да бъде подаден на тел. 112 или на дежурните диспечери в Дружеството на тел 073/ 88 41 71.   

 

Следва да се имат предвид, че при легитимиране с карта от страна на служител, потребителите са длъжни да осигурят достъп и да окажат съдействие на длъжностното лице при изпълнение на служебните му задължения.

E79 News
Тагове:

Коментари: