.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.02.2020 16:57

Коментари 0 / Видяна 328

27 потвърдени случая на морбили в Пернишко от началото на годината

Още по темата: СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски или средни доходи до 2040 г. Затлъстяването причинява ранна смърт Фармацевтите искат да плащаме такса "рецепта" 27 потвърдени случая на морбили в Пернишко от началото на годината Протоколите за лекарства, отпускани от НЗОК, ще се издават за цяла година Нови случаи на морбили в Перник Отменят грипната епидемия в Благоевградска област Откриха средство за борба с рака и стареенето Бум на желаещи за евтаназия в Нидерландия Д-р Ангел Кунчев: Пикът на грипа отмина, ще има заболявания още 2-3 седмици

Нови шест случая на заразени с морбили в Пернишко само за седмица. Болните са от Перник, Радомир, Брезник, Трън и Дивотино.

27 са потвърдените случаи на заразени с морбили в Пернишко от началото на годината. 20 от тях са на възраст до 19 години.

Д-р Гергана Георгиева - РЗИ-Перник: Миналата година - за цялата година имаме 14 регистрирани случая. Към 9 февруари тази година имаме 27. И ще се увеличава.

Симптомите на морбили много наподобяват тези на грип. Заразените се настаняват за лечение в болници в Перник и София.

 

Д-р Гергана Георгиева - РЗИ-Перник: Перник имаше добрия шанс тази история с морбили да съвпадне с грипната ваканция на децата и проверката, която направих, е че в две от училищата децата, които са болни, са били последно на 22 и 24 януари. Тоест максималният инкубационен период, който ние наблюдаваме контактните лица от 21 дни, или е изтекъл, или вече изтича.

 

Подобно на грипа, разпространението на заразата може да бъде намалено, ако се използват маски. Наша проверка обаче показва, че в момента те не достигат.

Купуването на медицинска маска в Перник е почти невъзможно. В повечето аптеки те са изчерпани, а доставки почти не се правят.

 

Причина за недостига е, че аптеките у нас се зареждат основно с маски от Китай. Заради коронавируса обаче производството там е затруднено. Без проблем с доставките в Перник са само тези аптеки, които са поръчали повече бройки предварително.

Василка Ангелкова - фармацевт: В момента Перник е в бедствено положение. Знаете всички, имаме водна криза. При нас епидемията не е само с вируси, които се предават по въздушно капков път и китайски, имаме и други проблеми. Така че сме взели достатъчни количества да откликнем за нуждите на болницата и на пациентите на град Перник.

Лекарите съветват да сменяме маската на всеки два часа.

 

Регионалните здравни инспектори са издали предписания на личните лекари да издирят всички, които не са имунизирани.

Д-р Гергана Георгиева - РЗИ-Перник: Всички, които не са имунизирани в съответната възраст, трябва да бъдат имунизирани. Това са всички деца до 18-годишна възраст.

 

Всеки желаещ може да провери дали има имунитет срещу морбили в лабораторията в Регионалната здравна инспекция.

Д-р Гергана Георгиева - РЗИ-Перник: Взема се не повече от 5 кубика венозно кръв. След това се центрофугира.

Резултатите от теста излизат до два часа.

 

 

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари: