.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.02.2020 11:19

Коментари 0 / Видяна 446

Машинното гласуване ще ни струва около 22,5 млн. лева

Още по темата: Кабинетът отпусна пари за пречиствателна станция и ремонт на Рилския манастир Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки Правителството ще отпусне 600 000 лева за Рилския манастир Борисов събаря старата сграда на детската болница, строи нова Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на МВР за 2020 г. Има вероятност ресторантите да отворят на 1 юни Има вероятност ресторантите да отворят на 1 юни Борисов обсъжда облекчаването на мерките за пътувания при съседите ни Борисов: Настоящата ситуация показва колко взаимно зависими сме Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на организации в сектор „Рибарство и аквакултури“

 

Около 22,5 млн. лева ще струва на бюджета въвеждането на машинното гласуване във всички секции на страната, пресметна финансовият министър Владислав Горанов.

 

Според експерти цената на една машина възлиза на около 1 500 лева, а за всички избирателни секции в страната, заедно с резервите, ще са необходими към 15 000 машини.

 

 

„По-доброто решение е да имаме национален капацитет, защото да наемаме постоянно машини и да плащаме средства за наем, а впоследствие да ги връщаме, не е устойчиво решение. Ако държавната компания „Информационно обслужване“ закупи тези машини и усвои софтуера, за да може да ги приспособява за всеки вид избори, е доброто и устойчиво решение, ако сме се обединили около това, че трябва да има машинно гласувано“, коментира финансовият министър.

 

 

Кабинетът вече възложи на вицепремиера Томислав Дончев да се заеме с организацията на машинния вот у нас, който, според последните поправки в Изборния кодекс, трябва да се проведе на парламентарните избори през 2021 година. „Дебатът, който остава е по-скоро за технологията. Има и някои въпроси в Изборния кодекс, които трябва да бъдат решени през парламента“, коментира Горанов.

 

Той коментира и искането НОИ да изплаща първите три дни от болничния на работниците, което държавата не подкрепя. „Работодателите също трябва да участват в процеса на контрол по отношение на временната неработосбособност“, категоричен е финансовият министър.

 

 

По темата с лотарийните игри Горанов подчерта, че няколко фирми трябва да престанат да ги организират след като последните промени в Закона за захарта влязат в сила, а хората, които имат да взимат печалби, могат да търсят правата си по съдебен ред.

 

Владислав Горанов за пореден път увери хората, че не трябва да имат страх за своите спестявания във връзка с приемането на еврото у нас, защото страната ни ще се присъедини към Еврозоната с настоящия курс лев-евро.

 

 

Финансовият министър даде положителна оценка за инициативата на прокуратурата да провери всички приватизационни сделки. „Колкото повече информация има за прехода и приватизацията, това ще даде възможност на българските граждани да дадат оценка за качеството на управление в отделни периоди“, отчете той.

 

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари: