.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.02.2020 17:28

Коментари 0 / Видяна 544

Протоколите за лекарства, отпускани от НЗОК, ще се издават за цяла година

Още по темата: СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски или средни доходи до 2040 г. Затлъстяването причинява ранна смърт Фармацевтите искат да плащаме такса "рецепта" 27 потвърдени случая на морбили в Пернишко от началото на годината Протоколите за лекарства, отпускани от НЗОК, ще се издават за цяла година Нови случаи на морбили в Перник Отменят грипната епидемия в Благоевградска област Откриха средство за борба с рака и стареенето Бум на желаещи за евтаназия в Нидерландия Д-р Ангел Кунчев: Пикът на грипа отмина, ще има заболявания още 2-3 седмици

 

С промени в реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания, пациентите ще могат да получават протоколите си за цялата календарна година, а не както досега за шест месеца. Тази промяна обаче няма отношение към рецептите, издавани от общопрактикуващите лекари. Така че пациентите все още ще трябва да посещават джипито си на всеки 3 месеца, за да получат рецепта за безплатното или лекарството с доплащане от аптека, работеща с Касата.

 

Досега пациенти с хронични заболявания като диабет тип 1, например, на всеки 6 месеца трябва да посещават своя ендокринолог за издаване на нов протокол, който да заверят в Здравната каса, след това да го представят на личния си лекар, който да издаде рецепта за пред аптека. С промените пациентът вече ще може веднъж в годината да посети съответния лекар специалист и да получи годишен протокол.

 

Промяната е в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания.

 

От НЗОК заявяват, че промяната е изцяло в полза на пациентите, като тя отразява възможността протоколите за предписване на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания да се издават в количества за не повече от 365 дни по преценка на лекаря специалист.

Автор: БГНЕС, E79 News
Тагове:

Коментари: