.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.02.2020 15:37

Коментари 0 / Видяна 680

Ограничиха възрастта за заемане на ръководна длъжност във висшите училища до 65 години

Още по темата: Важно за зрелостниците! От 4 до 17 март е срокът за подаване на заявления за допускане до матурите Започва кандидат-студентската кампания в Софийския университет Около 5000 студенти ще получат визи до САЩ за лятото Ограничиха възрастта за заемане на ръководна длъжност във висшите училища до 65 години Евростат: България е втора в ЕС по дял на жени в науката Вълчев: Задължителната предучилищна за 4-годишните е интеграционна мярка Глобяват издателите на модерния превод на „Под игото” Асим Адемов награди будни ученици Българите от Македония и Сърбия ще учат висше без такси Учениците в Благоевград излизат в грипна ваканция

Депутатите приеха създаването на Национална карта на висшето образование, която регламентира какви университети може да има в даден регион. С нея ще се откриват нови университети, факултети, департаменти и филиали, ако има нужда.

 

До приемането на Националната карта или за максимум 1 година се забранява откриването на нови университети. Това са част от поправките в Закона за висшето образование, които парламентът прие на второ четене днес.

 

С новите текстове също се дава възможност при ниска оценка да се прекратява акредитацията на университетите.

 

Също така се въвежда и ограничение да не могат да се избират за ректори и декани хора над 65-годишна възраст. Според министъра на образованието Националната карта за висше образование няма да върне профилната структура изцяло към държавното планиране, а по-скоро ще бъде рамка.

E79 News
Тагове:

Коментари: